De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum o oră

Trump  perseverent

Donal Trump NU va anula sancțiunile instituite de Barack Obama împotriva Rusiei

Vasile Cojocari

În interviul cu durata de aproximativ o oră, publicat vineri, Trump a spus: „Dacă ne înțelegem și dacă Rusia chiar ne ajută, de ce ar vrea cineva sancțiuni dacă cineva face lucruri cu adevărat grozave?”. Președintele ales, care își va prelua funcția pe 20 ianuarie, a sugerat că ar putea anula sancțiunile impuse pentru presupusa imixtiune a Moscovei în alegerile din SUA, dacă partea rusă se dovedește utilă în lupta împotriva terorismului.

Trump s-a declarat gata să se întâlnească cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. „Înțeleg că și ei ar vrea să ne întâlnim, ceea ce îmi convine perfect”, a spus viitorul șef al Casei Albe.

În ceea ce privește politica față de Taiwan conform principiului „o singură China”, urmat de decenii în politica externă americană, Trump a afirmat: „Totul se negociază, inclusiv O Singură China”. Reuters reamintește că Beijingul a fost deja nemulțumit de faptul că Trump a acceptat o convorbire cu liderul de la Taipei, care l-a felicitat imediat după alegere.

De asemenea, Trump a promis că va acuza China de manipularea valutei, arată agenția de presă menționată. În interviul pentru Wall Street Journal, el a afirmat că nu va face asta chiar în prima sa zi la Casa Albă. „Aș vrea să discut întâi cu ei”, a spus el. „Sigur că sunt manipulatori. Dar nu vreau să fac asta”, a adăugat el. „În loc să spună „ne devalorizăm moneda”, spun „O! ni se depreciază moneda”. Nu se depreciază. O fac intenționat”, și-a reluat el acuzațiile. „Firmele noastre nu pot concura acum cu ei, fiindcă moneda noastră este puternică și ne omoară”, îl mai citează Wall Street Journal pe președintele ales.

Publicația respectivă nu a reușit să obțină o reacție din partea ministerului de externe chinez, arată Reuters, transmite agerpres.ro.