Donald Trump, marele învingător al zilei electorale „Super Tuesday”

Ala Găină

Donald Trump este aproape sigur de un nou meci cu Joe Biden după victoria sa triumfală în alegerile primare „Super Tuesday” împotriva rivalei sale republicane Nikki Haley, relatează AFP.

Fostul preşedinte, candidat la al doilea mandat în alegerile prezidenţiale de la 5 noiembrie, a obţinut victorii în aproape toate cele 15 state, în această zi electorală.

Între ele se află California, North Carolina şi Texas.

Înconjurat de susţinători, reuniţi la reşedinţa sa de lux Mar-a-Lago, în Florida, Donald Trump a salutat ”o seară formidabilă, o zi incredibilă”.

El nu a menţionat-o nici măcar o dată pe Nikki Haley, ultima republicană care-i opreşte calea către învestitura Partidului Republican, îndreptându-şi toate atacurile împotriva probabilului său în alegerile prezidenţiale Joe Biden.

Nikki Haley l-a privat pe Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, de un mare şlem, obţinând o victorie în Vermont, un stat puţin populat, situat la frontiera cu Canada.

”HOTĂRÂT SĂ DISTRUGĂ DEMOCRAŢIEI NOASTRE”

În tabăra democrată, preşedintele Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, candidează de asemenea la al doilea mandat şi nu are de înfruntat nicio opoziţie serioasă.

El a obţinut marţi seara (ora locală) victorii în toate statele aflate în joc în partidul său, însă a suferit o înfrângere anecdotică, în faţa unui necunoscut, în Insulele Samoa americane.

Lansat, la rândul său, către duelul aşteptat cu Donald Trump, Joe Biden a dat asigurări că rivalul său este ”hotărât să distrugă democraţia noastră” şi l-a acuzat că s-a ”concentrat asupra propriei revanşe şi răzbunări, nu asupra poporului american”.

Meciul retur după cel din 2020, care nu-i entuziasmează pe americani potrivit sondajelor, este aproape confirmat, în pofida faptului că cursa republicană nu s-a încheiat în mod oficial.

Începând de la 15 ianuarie, în pofida problemelor sale în justiţie, Donald Trump a obţinut victorii în aproape toate alegerile primare organizate de partidul său.

Nikki Haley, fosta sa ambasadoare la ONU, pozează în candidata care va restabili ”normalitatea” împotriva ”haosului Trump”. Însă majoritatea alegătorilor republicani se fac că nu-i aud pledoaria.

Va rămâne în cursă după rezultatele proaste pe care le are?

Candidata nu s-a exprimat marţi seara, alimentând speculaţii cu privire la viitorul său.

Într-un comunicat, echipa sa de campanie a apreciat că există în continuare ”un număr mare de alegători republicani care-şi exprimă îngrijorarea profundă faţă de Donald Trump”.

”ULTIMUL ÎN PICIOARE”

La searata organizată acasă la Trump, în Florida, victoria finală a acestuia nu ridică nicio îndoială.

În sala de bal de la Mar-a-Lago, sub lustrele uriaşe şi ornamentele aurite, mulţi invitaţi îşi arborau cu mândrie şepcile roşii cu ştampila „Make America Great Again”.

”Mă aştept ca Nikki Haley să abandoneze”, declară şeful unei filiale locale a Partidului Republican, Kenny Nail.

”Preşedintele Trump va fi ultimul în picioare în (alegerile) primare republicane”, dă el asigurări.

Alegerile primare se pot prelungi, în mod teoretic, până în vară. Însă echipa lui Trump preconizează să declare victoria la ”19 martie” cel mai târziu, după scrutinele din Georgia şi Florida.

BIDEN ÎN FAŢA AMERICANILOR JOI

Donald Trump vrea să se concentreze cât mai rapid posibil asupra duelului său cu preşedintele Joe Biden, înainte să fie ”aspirat” de termenele sale judiciare.

Primul proces penal al fostului şef de stat urmează să înceapă la 25 martie, la New York.

Donald Trump dă asigurări că este ”cu mult mai popular” după ce a fost inculpat penal de patru ori, însă multe sondaje arată că susţinerea candidaturii sale va scădea în mo considerabil în cazul în care este condamnat în vreunul dintre cele patru dosare penale.

Joe Biden, care se află în dificultate în sondaje, urmează să-şi apere bilanţul şi să-şi prezinte viziunea Americii joi, într-un mare discurs de politică generală, în Congres, tradiţionalul „State of the Union”.

Preşedintele în exerciţiu ”trebuie să folosească această ultimă ocazie de a se adresa milioanelor de americani pentru a prezenta contrastul dintre viziunea sa şi ce va fi viaţa cu Donald Trump”, apreciază politoloaga Wendy Schiller.