Donald Tusk, votat prim-ministru al Poloniei. Acesta a fost felicitat de conducerea R. Moldova

Adrian Sirbu

Parlamentul Poloniei l-a învestit pe Donald Tusk, liderul opoziției poloneze, în funcția de prim-ministru, după ce propunerea de guvern conservator condus de către Mateusz Morawiecki a pierdut luni votul de învestitură în parlamentul național. Președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recan l-au felicitat pe noul premier, menționând că a fost și rămâne un prieten adevărat al Republicii Moldova.

Maia Sandu și-a declarat deschiderea spre colaborare cu noul șef al Guvernului de la Varșovia.

„Felicitări Donald Tusk pentru numirea în funcția de prim-ministru al Poloniei. Moldova apreciază parteneriatul puternic dintre țările noastre, iar eu aștept cu nerăbdare să lucrez cu dumneavoastră pentru a avansa în parcursul Moldovei spre UE și pentru a consolida împreună casa noastră comună, Europa”, se arată în mesajul Maiei Sandu de pe Platforma X.

În mesajul său, Dorin Recean a menționat că Donald Tusk a fost mereu un „adevărat prieten” al Republicii Moldova.

„Felicitări Donald Tusk pentru că ați fost ales prim-ministru al Poloniei. Ați fost întotdeauna un adevărat prieten al Moldovei și un susținător fervent al agendei noastre de reformă. Aștept cu nerăbdare să ne consolidăm legăturile bilaterale și să aprofundăm cooperarea pe măsură ce avansăm pe drumul nostru european”, a declarat Dorin Recean.

Menționăm că partidul de dreapta Lege și Justiție a pierdut puterea în Polonia, după opt ani în care reprezentanții săi au condus Guvernul țării. În cadrul ședinței din 11 decembrie, majoritatea deputaților polonezi au votat în favoarea unei moțiuni de cenzură împotriva Cabinetului de miniștri condus de reprezentantul Lege și Justiție, Mateusz Morawiecki. Tusk a mai condus Guvernul de la Varșovia în perioada anilor 2007 – 2014.