De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum o oră

Portretul lui Traian Băsescu vs de cea a nepotului său

Dragoş Băsescu, nepotul fostului preşedinte Traian Băsescu, condamnat pentru 2 ani şi 6 luni la închisoare cu executare

Silvia Plop

Dragoş Băsescu a fost trimis în judecată în octombrie 2015 de procurorii DNA. El a fost acuzat că a cerut un milion de euro de la un om de afaceri, cu promisiunea că intervine la DIICOT pentru soluţionarea favorabilă a dosarului acestuia.

În acelaşi dosar a fost acuzat de complicitate la trafic de influenţă omul de afaceri Ciprian Nistor, condamnat într-un alt dosar.

Omul de afaceri care se afla în atenția DIICOT și care l-a denunțat pe Dragoş Băsescu era Sandu Staicu.

Conform rechizitoriului, în martie 2014, Ciprian Nistor l-a contactat pe omul de afaceri Sandu Staicu, pentru a-l anunţa că Dragoş Băsescu vrea să-l întâlnească. Staicu fusese reţinut de procurorul DIICOT Remus Jurj Tudoran, într-un dosar de spălare de bani, însă Înalta Curte a respins cererea de arestare.

Potrivit DNA, „în sprijinul acestor pretenții, inculpatul Dragoş Băsescu, a lăsat să se creadă că are influență pe lângă organele judiciare respective și chiar a promis că va interveni în sensul celor arătate mai sus. Deoarece denunțătorul le-a spus celor doi că nu are posibilitatea să achite o sumă atât de mare și că nici nu dorește să se facă vreo intervenție de acest gen, inculpatul Dragoș Băsescu i-a propus acestuia ca soluție încheierea unui contract fictiv de consultanță prin care urma să achite suma pretinsă de 1.000.000 euro, eșalonat, pe o perioadă de până la doi ani, în funcție de evoluția dosarului”.

Procurorii DNA susțin că  Sandu Staicu s-a întâlnit cu Dragoş Băsescu la Clubul Pescariu, loc care îi fusese indicat de Ciprian Nistor.

Discuțiile dintre aceștia au avut loc la o saună, unde nepotul fostului preşedinte i-a arătat lui Sandu Staicu o listă cu mai multe firme aflate la dosarul instrumentat de DIICOT, cerându-i 500.000 de euro ca să nu fie arestat şi alte 500.000 de euro ca să primească o sentinţă favorabilă în instanţă.

Ulterior, omul de afaceri a refuzat oferta, inclusiv cea a eşalonării plăţilor pe o perioadă de doi ani şi încheierea unui contract de consultanţă cu o companie internaţională. Nu a fost impresionat nici măcar de faptul că Dragoş Băsescu a amintit numele procurorului DIICOT în discuţia avută.

Partea din dosar care îl privește pe nepotul fostului președinte a fost ajunsă și constituie, în prezent, un dosar separat aflat pe rolul Tribunalului București.

Amintim, că în urmă cu jumătate de an, magistrații au menținut control judiciar pe cauțiune, instituit pe numele lui Dragoș Băsescu.