De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024

Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024. Anunțul a fost făcut în cadrul unei declarații pe care a postat-o pe rețeaua X.  În schimb, un al…

Actualizat acum 10 ore

Efectele sistemelor HIMARS stârnesc îngrijorare în rândul invadatorilor ruşi. Câte lovituri au efectuat cu succes ucrainenii

Redacția Liber TV

Mai multe persoane pro-Kremlin și-au exprimat o îngrijorare publică rară după ce armele furnizate de ţările occidentale au ajutat Ucraina să lanseze mai multe atacuri de succes asupra unor ținte ruse aflate la mare distanță de linia frontului.

Sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate HIMARS, pe care Statele Unite ale Americii le-au trimis în Ucraina în luna iunie par să fie cele mai eficiente în ceea ce privește distrugerea pozițiilor militare ruse.

Moscova a suferit „pierderi mari atât în ceea ce priveşte oamenii, cât și în echipamente militare” în mai puțin de o săptămână, potrivit unui fost comandant al forțelor separatiste din estul Ucrainei, Igor Girkin.

„Sistemele ruse de apărare aeriană s-au dovedit a fi ineficiente în fața loviturilor masive ale rachetelor HIMARS”, a scris duminică Girkin pe aplicația de mesagerie Telegram.

Şi Alexander Sladkov, un corespondent de război pentru postul de televiziune rusă de stat Rossia 1, a declarat luni că Ucraina a atacat cu succes centrele de comandă ale militarilor ruşi.

Rachetele și artileria ucrainene au lovit de mai multe ori centrele de decizie. Cu rezultate. Centrele sunt mici, dar importante”, a scris jurnalistul rus pe Telegram.

Administraţiile din zonele ocupate de ruşi indică faptul că atacurile au devenit mai frecvente şi provoacă mai multe distrugeri.

Oficialii din autoproclamata Republică Populară Donețk au declarat luni că cel puțin trei persoane au fost ucise și zeci de persoane au fost rănite în satul Stepano-Krinka în urma unui atac ucrainean cu HIMARS.

Forțele ucrainene au folosit sistemele HIMARS pentru a lovi orașul Alchevsk și satul Irmino în weekend, se află la zeci de kilometri în spatele liniei de front, potrivit autorităților separatiste.

Şi jurnalistul televiziunii ruse de stat Andrei Rudenko a spus duminică că trupele ucrainene au folosit „cel mai probabil” HIMARS pentru a lovi depozitele de muniții din orașele Șahtarsk și Torez.

În ultimele două săptămâni, armata ucraineană a efectuat 14 lovituri asupra depozitelor de muniții și bazelor militare ruse de pe teritoriul ocupat de invadatori în ultimele două săptămâni, potrivit serviciul ucrainean al BBC.

Ministrul ucrainean al Apărării a declarat luni că sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) donate de Occident fac o diferență „uriașă” pe câmpul de luptă, după ce un oficial american de rang înalt a spus că administrația Biden va trimite încă patru HIMARS ca parte a unui pachet de armament în valoare de 400 de milioane de dolari.

Casa Albă a spus vineri că noul pachet de armament va include patru HIMARS suplimentare și mai multă muniție, ceea ce va ridica la 12 numărul total al acestor sisteme trimise în Ucraina.