Emmanuel Macron decide să dizolve parlamentul francez după înfrângerea de la europene şi scorul istoric al extremei drepte

Adrian Sirbu

În urma înfrângerii usturătoare de la europene – 15% pentru partidul său – şi scorul istoric de mare al extremei drepte din Reuniunea naţională – 32% – Emmanuel Macron a decis să dizolve parlamentul de la Paris. Adresându-se francezilor, el a anunţat că alegerile anticipate vor avea loc în 30 iunie şi 7 iulie.

Primul tur de scrutin va avea loc pe 30 iunie, iar cel de-al doilea pe 7 iulie. „Este o decizie serioasă și cu greutate, dar mai presus de toate este un act de încredere”, a spus el.

În câteva momente, voi semna decretul de convocare a alegerilor legislative, care vor avea loc la 30 iunie pentru primul tur și la 7 iulie pentru al doilea tur”, a declarat șeful statului într-o intervenție televizată după anunțarea rezultatelor.

Rezultatul alegerilor europene „nu este un rezultat bun pentru partidele care apără Europa”, iar „ascensiunea naționaliștilor și a demagogilor este un pericol pentru națiunea noastră”, a adăugat el.

Acest lucru este mai bun decât toate aranjamentele, decât toate soluțiile precare. Încredere în Franța, pentru a modela viitorul și nu pentru a se replia. Am auzit mesajul dumneavoastră și nu-l voi lăsa fără răspuns. În acest moment de adevăr democratic, și chiar dacă sunt singurul politician fără termene electorale personale, știu că pot conta pe voi. Franța are nevoie de o majoritate clară, cu calm și armonie. A fi francez înseamnă, în fond, să alegi să scrii istoria în loc să o suporți”, a continuat el.

Acordând listei RN peste 32%, francezii tocmai ne-au acordat cel mai mare scor al unui partid din ultimii 40 de ani”, a declarat Marine Le Pen.

Votul francezilor este definitiv: președintele, răspunzând apelului lui Jordan Bardella, tocmai a anunțat că poporul francez se va întoarce la urne peste câteva săptămâni”, a adăugat Marine Le Pen, care a „salutat” dizolvarea parlamentului.

Suntem gata să ne exercităm puterea, gata să punem capăt imigrației în masă, să facem din puterea de cumpărare o prioritate, gata să relansăm Franța”, a mai spus ea.