dd

Erdogan denunță PREJUDECĂȚILE Europei față de Turcia

Olesea Coragău

„Ei au prejudecăți față de Turcia și vor continua să acționeze cu aceste prejudecăți”, a declarat șeful statului turc. „Sunt 53 de ani de când Europa ne lasă să așteptăm la ușa sa”, a adăugat el, conform afirmațiilor sale traduse în franceză de postul de televiziune.

Uniunea Europeană a atras atenția că reintroducerea pedepsei cu moartea, evocată de Ankara imediat după puci, ar pune capăt speranțelor Turciei de aderare la blocul comunitar.

„Dacă poporul meu, țara mea, cere fără oprire pedeapsa cu moartea, dacă reprezentanții poporului meu în parlament spun ‘da’, îmi pare rău, dar trebuie să respect această cerere”, a răspuns Erdogan. „În democrații, suveranitatea aparține poporului”, a adăugat el.

„Nicio altă țară nu a avut atât de suferit în timpul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, inclusiv în ceea ce privește eliminarea vizelor” pentru cetățenii turci, a spus el, precizând că Turcia a fost ‘mai bine plasată’ decât majoritatea statelor care au obținut aderarea.

În criza imigranților, „am servit ca scut pentru Europa„, iar „ei au făcut promisiuni și nu și-au ținut promisiunile„, a mai afirmat Erdogan.