„Este timpul pentru război”, spune premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care nu este de acord cu o încetare a focului

Ala Găină

„Este timpul pentru război. Nu există nicio șansă de încetare a focului”. Declarația a fost făcută de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, tot mai contestat în țară, care a spus, într-o conferință de presă că nu este de acord cu o încetare a focului și a cerut opiniei publice internaționale să facă diferența între uciderea celor nevinovați și victimele colaterale care însoțesc orice război legitim.

Premierul israelian a afirmat într-o conferinţă de presă că orice conflict face involuntar victime civile, iar ofensiva israeliană în Gaza este o bătălie între „civilizaţie şi barbarie”.

„Hamas ține prizonieri peste 200 de cetățeni israelieni, inclusiv 33 de copii. Îi ține captivi, îi terorizează. Orice națiune civilizată trebuie să susțină Israelul și să ceară ca acești prizonieri să fie eliberați imediat și necondiționat”, a declarat Benjamin Netanyahu.

Actualul sistem de ajutor pentru Fâşia Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah este „menit eşecului”, a avertizat luni şeful agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni, denunţând „pedeapsa colectivă” impusă de Israel.

„Sistemul instituit pentru a permite ajutorul în Gaza este orientat să eșueze, cu excepția cazului în care există voință politică de a face fluxul de aprovizionare semnificativ, care să corespundă nevoilor umanitare fără precedent”, a declarat reprezentantul ONU.

Armata israeliană anunță că avioanele sale au lansat atacuri asupra unor obiective Hezbollah. Ministerul sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a anunțat un nou bilanț al celor peste trei săptămâni de bombardamente. 8.306 oameni au murit, dintre care aproape 3.500 erau copii, susțin oficialii din enclava palestiniană. În același timp, o organizație internațională spune că în conflict au murit, până acum, 31 de jurnaliști. 8 au fost răniți și 9 sunt dispăruți.

Între timp, Semiluna Roșie palestiniană și-a exprimat îngrijorarea ca urmare a atacurilor lansate în apropierea unuia dintre spitalele sale din nordul Fâșiei Gaza, unde civilii s-au refugiat din calea bombardamentelor israeliene.