Exporturile germane în Rusia au crescut puternic înainte de izbucnirea războiului din Ucraina

Redacția Liber TV

Exporturile germane în Rusia au crescut puternic imediat înainte de declanșarea războiului din Ucraina din cauza creșterii prețurilor internaționale. Cel puțin asta arată un raport al Destatis, Biroul Federal de Statistică al Germaniei

Exporturile au crescut cu 20,3% la 2,4 miliarde de euro în luna februarie a acestui an comparativ cu februarie 2021, potrivit unui comunicat de presă remis de instituție.

„Comerțul extern cu Rusia a fost restricționat doar după atacul Rusiei asupra Ucrainei la sfârșitul lui februarie 2022. Măsura în care aceste sancțiuni, a altor măsuri de restricționare a exporturilor și a comportamentului participanților la piață care nu au fost supuși sancțiunilor au afectat comerțul german cu Rusia”, afirmă comunicatul, acesta scoțând însă în evidență sancțiunile impuse împotriva Rusiei și exodul companiilor străine din țara condusă de președintele Vladimir Putin.

După ce a fost puternic criticat din cauza blocării Kievului din a cumpăra armament NATO, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat pe 26 februarie, la două zile după invazia declanșată de președintele rus Vladimir Putin, că Berlinul va trimite 1000 de arme anti-tanc și 500 de rachete Stinger din rezervele Bundeswehr (armata germană), pentru a se putea apăra împotriva Rusiei.

Scholz a anunțat la începutul lunii martie că Germania va furniza Ucrainei și rachete antiaeriene de fabricație rusească, din fostul arsenal militar al RDG.

Cancelarul german a declarat însă pe 9 martie că se opune trimiterii de avioane de luptă MiG-29 Ucrainei din ţări membre NATO, după ce Polonia își anunțase disponibilitatea de a face acest lucru.

Washingtonul a respins de asemenea propunerea guvernului de la Varșovia.