sursa

Federația Rusă,Turcia și Iran vor să împartă Siria în sfere de influență

Vasile Cojocari

Un astfel de acord va permite existența autonomiei regionale în cadrul Federației controlate de Alawites, căre îi aparține lui Assad, fiindcă  este încă în fază incipientă, se poate modifica, dar asta  va necesita sprijinul liderului sirian și rebelilor, dar și al țărilor din Golful Piersic și Statele Unite ale Americii.

Potrivit lui Andrei Kortunov, director general al Consiliului pentru Afaceri Internaționale din Rusia, există o mișcare spre compromis, în ciuda faptului că acordul final va fi dificil de realizat.

În cadrul unui acord între cele trei țări, puteria lui Assad pote fi tăiată, a declarat mai multe surse. Rusia și Turcia va permite ca el să rămână la putere până la următoarele alegeri prezidențiale, iar apoi el va da postul de presedinte candidatului, mai puțin controversat Alawite.

Nimeni nu crede că este posibil să se realizeze rapid și ușor un tratat cuprinzător de pace siriană, care de mulți ani nu se poate realiza in comunitatea internațională, sau că este garantat succesul. Cu toate acestea, este clar că președintele rus, Vladimir Putin, vrea să joace un rol decisiv în încercarea de a conveni asupra soluționării pașnice a conflictului, mai întâi cu Turcia și Iran.

Acest lucru ar trebui să sprijine retorica că Rusia își recâștigă statutul de superputere și un actor major în Orientul Mijlociu, informează Reuters.