Fermierii polonezi anunță o grevă generală și vor relua blocarea punctelor de trecere a frontierei cu Ucraina

Adrian Sirbu

Sindicatul „Solidaritatea” al fermierilor polonezi a anunțat că va organiza vinerea viitoare o grevă generală și o blocadă a punctelor de trecere a frontierei dintre Polonia și Ucraina, relatează Reuters.

Agricultori din Franța, Belgia, Portugalia, Grecia și Germania protestează de săptămâni de zile față de repercusiunile asupra sectorului lor a planurilor UE de a reduce emisiile de carbon, precum și față de deschiderea granițelor blocului comunitar pentru grâul ucrainean ieftin.

Printre nemulțumirile fermierilor din întreaga Europă se numără reglementările tot mai stricte privind emisiile, creșterea costurilor cu carburanții și alte cheltuieli, precum și competiția din străinătate despre care acuză că este neloială.

Răbdarea noastră s-a terminat. Poziția Bruxelles-ului din ultima zi a lui ianuarie 2024 este inacceptabilă pentru întreaga noastră comunitate agricolă”, a declarat sindicatul Solidaritatea într-un comunicat de presă.

În plus, pasivitatea autorităților poloneze și declarațiile privind cooperarea cu Comisia Europeană (…) în privința importurilor de produse agricole și alimentare din Ucraina nu ne lasă de ales decât să declarăm o grevă generală”, mai spun fermierii polonezi în comunicat.

Frustrările fermierilor europeni au răbufnit joi la Bruxelles, unde agricultorii au aruncat cu pietre și ouă în Parlamentul European, pornind de asemenea focuri și aruncând cu petarde în timp ce revendicau ca liderii de la summitul UE aflat în apropiere să ia mai multe măsuri pentru a-i ajuta.

Sindicatul Solidaritatea a mai declarat că, pe lângă blocada de la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, plănuiește să blocheze drumuri din Polonia între 9 februarie și 10 martie.

Un alt sindicat al fermierilor polonezi blocase anterior un punct de trecere cheie a graniței cu Ucraina, însă protestul a fost suspendat pe 6 ianuarie după ce guvernul a ajuns la o înțelegere cu manifestanții.