Fiul lui George Soros dezminte că fundațiile sale părăsesc Europa

Ala Găină

După ce mai multe știri raportau că Fundațiile pentru o Societate Deschisă ale lui George Soros părăsesc Europa, fiul său, Alexander Soros dezminte informația.  Europa rămâne de o importanță strategică uriașă pentru activitatea fundației, care a început în anii 1980, când George Soros a început să finanțeze gânditori independenți în țara sa natala, Ungaria și apoi în alte state din Europa de est comunistă.  Potrivit Politico.eu, fiul lui George Soros evocă și continuarea ajutorului pentru Republica Moldova și Ucraina. 

Astăzi, cu toate defectele sale, Uniunea Europeană rămâne încă un far global al valorilor care ne modelează munca. Știrile care arătau că fundațiile pentru o Societate Deschisa (OSF) pleacă din Europa  sunt false. „Nu plecăm!”, a declarat pentru publicația Politico Alexander Soros.

”Când ne uităm la starea actuală a Europei, totuși, este clar că fundația noastră trebuie să se schimbe – la fel ca după căderea Zidului Berlinului, când eforturile noastre s-au concentrat pe aderarea la UE pentru națiunile din Europa Centrală și de Est; și la fel ca după criza economică din 2008, când ne-am intensificat activitatea la Bruxelles și Europa de Vest la scară pentru prima dată. În General, în Europa asistăm la o apropiere de Est. Războiul din Ucraina va avea consecințe nespuse, în timp ce ascensiunea Poloniei ca economie lider o va face în cele din urmă un contributor net al UE. Viitorul unui guvern responsabil și democratic în Europa este acum determinat nu doar la Paris și Berlin, ci și la Varșovia, Kiev și Praga. Deci, pe măsură ce OSF reinventează modul în care funcționează la nivel global, ne schimbăm prioritățile în Europa în consecință. Da, asta înseamnă că vom părăsi anumite domenii de activitate, pe măsură ce ne concentrăm pe provocările de astăzi, precum și pe cele cu care ne vom confrunta mâine. Și da, ne vom reduce, de asemenea, în mod semnificativ numărul de angajați, căutând să ne asigurăm că mai mulți bani ajung acolo unde este cel mai necesar,dar aceasta nu este nici un fel de retragere, susține Alexander Soros. Într-o întorsătură surprinzătoare, un oficial al guvernului ungar a înțeles bine când și-a exprimat scepticismul cu privire la rapoartele din presă. Nu este vorba despre nivelurile de finanțare, ci despre priorități, pe măsură ce focalizarea finanțării se întoarce înapoi la estul continentului. Nu ar trebui să existe absolut nicio îndoială. 

Vom continua să sprijinim fundația noastră din Ucraina. Suntem mândri că rețeaua de grupuri ale societății civile care au fost asistate  cu peste 250 de milioane de dolari din 2014, a jucat un rol atât de important în reziliența Kievului în fața oribilului război de agresiune al Rusiei. Mai mult, vom continua să ne sprijinim fundațiile din Moldova și din Balcanii de Vest, în timp ce acele țări lucrează spre aderarea la UE, lucru pe care, în cazul Balcanilor, tatăl meu a susținut-o pentru prima dată în anii 1990. Aderarea la UE este vitală pentru asigurarea unității și stabilității întregii regiuni balcanice pentru a contracara eforturile de a reaprinde conflictul din Bosnia și Kosovo, de exemplu, și pentru a oferi Rusiei o deschidere. În plus, apartenența la UE va consolida securitatea europeană și va evita crearea unui vid geopolitic.

De asemenea, vom continua – și vom crește dramatic  eforturile noastre de a asigura un tratament egal pentru cea mai mare minoritate etnică a Europei, cele 12 milioane de romi (care trăiesc în principal în Europa de Est).  În plus, nu vom abandona aliații care susțin drepturile democratice în fața autocraților și a potențialilor dictatori – nici în Europa, nici în restul lumii”, spune acesta.

Alexander Soros spune că   OSF este în continuă adaptare pentru a putea răspunde la orice scenarii ar putea apărea, de ambele maluri ale Atlanticului.

La fel ca tatăl meu, consider UE unul dintre marile triumfuri ale istoriei moderne. Ea a reunit țări care aproape au distrus civilizația pentru a-și crea un destin comun și a ajutat fostele republici sovietice și sateliți să se îndrepte către democrație. Dar mai rămâne de făcut. Și este marea mea speranță că OSF, în forma sa reconfigurată, va putea ajuta proiectul european să-și realizeze pe deplin promisiunile”,  a declarat Alexander Soros, potrivit Politico.eu.