Forţele ucrainene se retrag de la Avdiivka pentru a evita încercuirea, spune şeful armatei

Adrian Sirbu

Trupele ucrainene s-au retras din oraşul estic Avdiivka pentru a evita încercuirea, a declarat şeful armatei Oleksandr Sîrski, marcând cea mai mare schimbare pe front de când forţele ruse au capturat oraşul Bahmut în mai anul trecut.

Într-o postare pe Facebook, sâmbătă, Sîrski a afirmat că a acţionat pentru „a apăra viaţa şi sănătatea militarilor”, pentru a stabiliza situaţia şi a muta trupele către linii de apărare mai favorabile.

Soldaţii noştri şi-au îndeplinit cu demnitate datoria militară, au făcut tot posibilul pentru a distruge cele mai bune unităţi militare ruse [şi] au provocat pierderi semnificative inamicului în ceea ce priveşte forţele şi echipament”, a spus el. „Viaţa personalului militar este cea mai mare valoare”

Cu o zi în urmă, comandantul ucrainean responsabil cu forţele din sud-estul ţării a declarat că forţele Kievului s-au retras din unele poziţii din oraş.

Au fost pregătite noi poziţii şi fortificaţii puternice continuă să fie pregătite, luând în calcul toate scenariile posibile”, a declarat vineri Oleksandr Tarnavski într-o postare pe reţelele de socializare. „Trupele noastre folosesc toate forţele şi mijloacele disponibile pentru a reţine inamicul”, a adăugat el.

Pe măsură ce se apropie împlinirea a doi ani al invaziei pe scară largă a Rusiei, trupele ucrainene sunt sub presiune de-a lungul liniei frontului, cu resursele epuizate şi epuizate şi cu o penurie de obuze de artilerie care a fost exacerbată de blocarea unui pachet major de ajutor din partea SUA.