dd

Francois Hollande dă startul festivităților de pe Champs-Elysees de Ziua națională a Franței

Olesea Coragău

Francois Hollande, pentru care acesta este ultimul 14 iulie din mandatul actual înaintea alegerilor prezidențialele din 2017, a trecut mai întâi în revistă trupele la Arcul de Triumf după ora 10:00, sub un cer înnourat, fiind însoțit de șeful statului major al armatelor, generalul Pierre de Villiers. 

Președintele și șeful armatelor au coborât apoi pe Champs-Elysees într-o mașină până la Piața Concordiei, unde a fost întâmpinat de premierul Manuel Valls și de ministrul apărării Jean-Yves Le Drian, asistând ulterior la defilare din tribuna oficială.

Premierul neozeelandez John Key și secretarul de stat american John Kerry au fost de asemenea prezenți în tribuna de onoare. 

14

Defilarea — 3.200 de soldați, 55 de avioane, 30 de elicoptere și 212 de vehicule — a adus un omagiu în acest an tuturor formelor de angajament pe fondul amenințărilor teroriste, adică în armată, forțele de securitate internă, serviciul civic și rezervă. Vămile, care au participat o dată în 1919 la defilare, și administrația penitenciară, pentru care participarea reprezintă o premieră, au luat parte și ele la defilare. 

defilare

Australienii și neozeelandezii, între care maorii în ținuta lor tradițională, sunt onorați în acest an în semn de omagiu pentru participarea lor la bătălia de pe Somme în 1916.

Defilarea s-a desfășurat în condiții de înaltă securitate, similare celor adoptate cu ocazia Campionatului European de fotbal din vara acestui an și a Conferinței COP21, consacrată combaterii încălzirii globale în decembrie 2015. Peste 11.500 de jandarmi și polițiști au fost mobilizați la Paris pentru a asigura securitatea festivităților. 

14

Parada militară pe Champs-Elysees a dat semnalul începerii ceremoniilor de 14 iulie. Pentru ultima oară în mandatul său, președintele Republicii va acorda în această seară tradiționalul interviu televizat cu ocazia sărbătorii naționale, marcată de un context social tensionat, amenințarea teroristă și mizele electorale din 2017.

AGERPRES