Franţa, turul 2 al legislativelor: Alegeri decisive pentru viitorul ţării

Adrian Sirbu

Milioane de francezi sunt chemaţi azi la urne în cadrul turului 2 al legislativelor anticipate decise de preşedintele Emmanuel Macron. Mai sunt în joc 501 din cele 577 de circumscripţii. Reuniunea naţională (RN), partidul extremei drepte, speră să ajungă în frunte. Noul Front Popular (NFP), alianţa stângilor, speră şi el să devină prima mişcare din Franţa. Între cele două blocuri, coaliţia prezidenţială Ensemble! nu se poate aştepta decât la un scor mediocru faţă de cel din 2022.

Participarea la ora 12 a fost de 26,63%, în mică creştere faţă de primul tur de acum o săptămână, precizează minsiterul de interne. Este cel mai mare procent de alegători la turul 2 din 1981 încoace. De obicei, la turul 2 votează mai puţini oameni decât la primul tur, dar acum miza scrutinului a mobilizat electoratul.

Participarea la alegeri la mijlocul zilei depăşeşte 30% în 23 de departamente, în frunte cu departamentul Bouches-du-Rhône (34,59%). unde Partidul Rassemblement national (RN, extremă dreapta) se află pe primul loc în 13 circumscripţii disputate.

Urmează Corrèze (33,88%), unde fostul preşedinte socialist François Hollande se află într-o triadă şi Cantal (33,48%), unde auloc două dueluri între drepta şi extrema dreaptă.

În coada acestui clasament se află opt departamente din Île-de-France, cu prezenţe la vor mai slabe – 22,03% la Paris şi 12,77% la Seine-Saint-Denis.

Alegătorii din Franţa pot vota până la ora locală 20.00