Generalul Valeri Zalujnîi a fost numit de Zelenski ambasador al Ucrainei în Marea Britanie

Adrian Sirbu

Generalul Valeri Zalujnîi, fostul comandant-șef al armatei ucrainene, a fost numit de președintele Volodimir Zelenski ambasador al Ucrainei în Marea Britanie, a anunțat Ministerul ucrainean de Externe joi, 7 martie.

Ministerul de Externe de la Kiev a trimis o solicitare către Marea Britanie pentru a finaliza numirea acestuia.

Președintele Ucrainei a aprobat joi (…) candidatura lui Valeri Zalujnîi în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a trimis cererea de aprobare a numirii în cauză către Regatul Unit”, a precizat instituția, într-un anunț publicat pe site-ul său.

l-a numit pe generalul Oleksandr Sîrskîi, supranumit „Leopardul zăpezii”, în funcția de comandant-șef pe data 8 februarie, după luni de speculații privind o ruptură față de conducerea militară a Ucrainei. Zalujnîi a condus armata țării începând din iulie 2021.

Demiterea lui Zalujnîi a urmat mai multor relatări ale mass-mediei ucrainene și occidentale, care au citat surse anonime din cadrul guvernului, potrivit cărora Zelenski era pregătit să îl concedieze pe comandantul-șef al armatei.

Decizia liderului de la Kiev a declanșat o dezbatere publică emoțională, întrucât Zalujnîi este foarte popular atât în rândul armatei, cât și al populației, datorită rolului său în conducerea rezistenței împotriva forțelor ruse.

Precedentul ambasador al Kievului la Londra a fost ex-ministrul de externe Vadim Prystaiko, pe care Zelenski l-a numit în funcție pe data de 20 iulie 2020. Acesta a fost demis în iulie 2023, după ce l-a criticat în mod public pe președintele Zelesnki.