Germania acuză Rusia de un atac cibernetic „intolerabil” şi promite „consecinţe”

Ala Găină

Berlinul a acuzat vineri hackerii ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic „intolerabil” împotriva membrilor Partidului Social-Democrat din Germania şi a avertizat că acesta nu va rămâne fără consecinţe, relatează AFP, transmite News.ro.

„Astăzi putem spune fără ambiguitate că putem atribui acest atac cibernetic unui grup numit APT28, care este condus de serviciile de informaţii ruseşti”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock într-o conferinţă de presă susţinută în Australia.

„Cu alte cuvinte, acesta a fost un atac cibernetic susţinut de Rusia împotriva Germaniei şi este absolut intolerabil şi inacceptabil”, a adăugat ea, promiţând „consecinţe”.

Ancheta federală privind acest atac, care a vizat SPD în ianuarie 2023, tocmai a fost finalizată, a precizat ministrul, fără a da alte detalii.

Annalena Baerbock s-a exprimat după o întâlnire la Adelaide cu omologul său australian Penny Wong, care s-a declarat „profund tulburată” şi a asigurat Berlinul de sprijinul Canberrei. „Ne-am alăturat deja Statelor Unite, Marii Britanii, Canadei şi Noii Zeelande în ceea ce priveşte activităţile cibernetice maliţioase atribuite APT28”, a declarat Wong.

Grupul APT28, cunoscut şi sub numele de Fancy Bear, este acuzat de zeci de atacuri cibernetice în întreaga lume. În 2023, agenţia de securitate IT a Uniunii Europene a luat act de rapoartele din presa germană potrivit cărora un oficial SPD a fost ţinta unui atac cibernetic „care a avut ca rezultat posibil o scurgere de date”. Aceste rapoarte prezentau „semne concrete” ale origiii ruse, potrivit agenţiei.