Grecia: Prima căsătorie între persoane de acelaşi sex a avut loc sub protecţia poliţiei

Ala Găină

Prima căsătorie între persoane de acelaşi sex a avut loc în weekend în Grecia sub protecţia poliţiei, iar luni poliţia a anunţat că cuplul a primit „ameninţări”, relatează AFP.

„Căsătoria noastră, care a avut loc în prezenţa celor trei copii ai noştri, s-a desfăşurat fără teamă sau stres, aşa cum ar trebui”, a scris cuplul proaspăt căsătorit într-o scrisoare publicată de poliţie pe X.

Cuplul, care a declarat că a primit „ameninţări la adresa siguranţei” sale, a00 mulţumit poliţiei pentru ajutorul acordat „în timpul şi după ceremonie”, potrivit comunicatului poliţiei.

La 16 februarie, Grecia, ţară profund ortodoxă, a adoptat o lege care autorizează căsătoria între persoane de acelaşi sex şi adopţia de copii de către cupluri de acelaşi sex. Aproximativ 4.000 de opozanţi ai legii, conduşi de Niki, partidul de extremă dreapta cu legături strânse cu Rusia, au manifestat în faţa parlamentului, fluturând icoane ale Fecioarei Maria şi cruci.

Această ţară mediteraneană, în care influenta Biserică Ortodoxă s-a opus cu înverşunare reformei, a devenit astfel a 37-a ţară din lume, a 17-a din Uniunea Europeană şi prima ţară creştin-ortodoxă care legalizează adopţia pentru părinţii de acelaşi sex.

Liderul partidului de stânga Syriza, principala forţă de opoziţie din parlament, Stefanos Kasselakis, a anunţat că se va căsători cu partenerul său american, Tyler McBeth, în Grecia, în această vară.