Homosexualitatea este ilegală

Harta țărilor în care homosexualitatea este intersiză și cum se pedepsește aceasta în funcție de regiune

Cristina Parpalov

Harta de mai jos  arată unde este încă ilegal să ai o altă orientare sexuală decât cea heterosexuală.

Homosexualitatea este ilegală în 75 de state ale lumii, iar în opt dintre acestea – inclusiv Nigeria, Sudan, Somalia, Arabia Saudiă şi Iran – „infractorii” pot să primească pedeapsa cu moartea. Pedepsele mai „uşoare” sunt biciuirea publică şi închisoarea. 

Ţările marcate cu roşu sunt acelea în care activitatea homosexuală este ilegală, iar cele cu portocaliu ilustrează statele în care sunt interzise relaţiile între bărbaţi. Cele marcate cu negru îi condamnă pe gay la moarte. 


În țările marcate cu verde, precum Rusia, Lituania şi Iordan, homosexualitatea este, teoretic, legală, dar acţionează „propagarea homosexualităţii” rămâne interzisă. În total, peste 40% din populaţia lumii locuieşte în zone în care homosexualii pot fi persecutaţi pentru orientarea lor, iar peste 400 de milioane stau într-o ţară în care să fii gay îţi poate atrage pedeapsa capitală, potrivit gandul.info.

Din 1990, 40 de state au dezincriminat homosexualitatea, iar acum mai mult de 60 de ţări protejează prin lege persoanele LGBT, 15 recunoscând şi căsătoriile între doi oameni de acelaşi sex. 

În Republica Moldova legea cu privire la asigurarea egalității de șanse a fost aprobată în anul 2012. Adoptarea acestei legi a stârnit un val de reacții, îndeosebi din partea bisericii.