Încă doi soldați ruși condamnați la închisoare în Ucraina pentru crime de război. Ce pedepse au primit

Ala Găină

Alexander Bobikin și Alexander Ivanov, care au primit verdictul stând într-o boxă din sticlă armată la tribunalul districtual Kotelevska din centrul Ucrainei, au pledat „vinovat” săptămâna trecută.

„Vinovația lui Bobikin și Ivanov a fost dovedită pe deplin”, a spus judecătorul Evhen Bolybok.

Ambii soldați ruși au recunoscut săptămâna trecută că fac parte dintr-o unitate de artilerie care, din regiunea Belgorod din Rusia, a tras în ținte din Harkov, distrugând o unitate de învățământ din orașul Derhachi, fără a provoca victime.

Cei doi militari ruşi, un şofer în convoiul de artilerie şi un artilerist, au fost capturaţi de forţele ucrainene după ce au trecut graniţa şi au continuat atacul, conform procurorilor ucraineni.

Avocatul apărării a susţinut că soldaţii au urmat ordinele primite, dar recunosc faptele şi cer clemenţă.

„Sunt complet vinovat de crimele de care sunt acuzat. Am tras asupra Ucrainei din Rusia”, a spus Bobikin în fața magistraților de la tribunalul districtual Kotelevska.

La rândul său, Ivanov a cerut să nu i se aplice pedeapsa maximă de închisoare: „Mă căiesc şi cer o reducere a pedepsei”. Acuzarea a cerut o pedeapsă de 12 ani de închisoare pentru încălcarea legilor războiului, cei doi fiind condamnați la câte 11 ani și 6 luni.

Primul soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina a fost condamnat la închisoare pe viață în 23 mai, după mai puțin de o săptămână de proces.

Vadim Șișimarin, un sergent în vârstă de 21 de ani, a fost acuzat de procurorii ucraineni că a ucis un vârstnic de 62 de ani din Ciupahivka, un oraș din regiunea Sumî. Investigația a scos la iveală că Șișimarin l-a omorât pe civilul ucrainean în timp ce acesta din urmă mergea cu bicicleta pe marginea drumului și vorbea la telefon.

Bătrânul a murit pe loc la câțiva metri de locuința sa după ce militarul rus l-a împușcat în cap cu un Kalashnikov.

Șișimarin a pledat „vinovat” față de toate capetele de acuzare, susținând că nu a dorit să îl împuște pe civil, dar că i s-a ordonat să facă acest lucru.

„Mi s-a ordonat să trag, l-am împuşcat o dată. A căzut şi ne-am continuat drumul”, și-a justificat acesta fapta, relatând că soldații ruși s-au temut că bărbatul ar transmite prin telefon poziția lor.

Este așteptat ca Ucraina să trimită în judecată în perioada următoare mai mulți militari ruși capturați după descoperirea unor masacre precum cele de la Bucha, Irpin sau Borodianka.