Încă o victorie pentru Ucraina! Rusia, nevoită să se retragă de pe Insula Șerpilor

Ala Găină

Armata rusă şi-a anunţat joi retragerea din Insula Şerpilor, un punct strategic în Marea Neagră cucerit de Moscova încă din primele zile ale invaziei sale în Ucraina la 24 februarie, după mai multe săptămâni de bombardamente intense.

„La 30 iunie, în semn de bunăvoință, forțele armate ruse și-au îndeplinit obiectivele stabilite pe Insula Șerpilor și și-au retras garnizoana acolo”, a anunțat Ministerul rus al Apărării, spunând că această mișcare ar trebui să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina.

Ucrainenii susțin însă că retragerea rușilor din Insula Șerpilor este consecința unei „operațiuni de succes” a militarilor ucraineni.

„În timpul nopții, ca urmare a unei operațiuni militare de succes cu unitățile noastre de rachete și artilerie de pe Insula Șerpilor, inamicul a evacuat în grabă garnizoana cu două bărci cu motor și probabil a părăsit insula”, susține un comandament militar ucrainean responsabil în zonă.

În ultimele zile, ucrainenii au luat de mai mai multe ori la ţintă poziţiile ruseşti din jurul Insulei Şerpilor. Din 17 iunie încoace, ei afirmă că au reuşit să scufunde o navă de aprovizionare care transporta arme şi muniţii pentru trupele ruseşti.

În mai, Ucraina a lansat mai multe contraofensive pentru a slăbi poziţiile ruseşti în speranţa de a le alunga de pe insulă, după cum constată „The Guardian”. În urma acestor atacuri, Moscova a decis să-şi consolideze prezenţa acolo.