Incendii de vegetație fac prăpăd în destinații de vacanță din Grecia și Turcia. Atenționare pentru turiști

Ala Găină

Un incendiu uriaș s-a produs într-o stațiune celebră din Turcia, acolo unde își petrec vacanța foarte mulți români. Flăcările care s-au extins rapid în mai multe zone din Kușadasî, amenință deja case și hoteluri. Probleme mari din cauza incendiilor de vegetație sunt și în Grecia. Mai mulți turiști au fost evacuați.

Speriați de flăcări, mulți turiști aflați în vacanță în Kușadasî au plecat imediat din zonă. Alții au rămas însă și speră ca pericolul să fie lichidat și să-și continue vacanța.

Incendiile afectează și Grecia. O pădure aflată în apropiere de Atena a ars. Rafalele puternice de vânt au trimis fumul spre centrul capitalei elene, unde s-a simtit un miros de lemn ars. În toată țara, 40 de incendii de pădure au izbucnit de ieri dimineață, au anunţat pompierii.

Este un fum foarte mare care a acoperit Atena, Atena și restul Marii Egee, jumătate de Grecia. Riscul e mare pentru că bate vântul puternic”, a spus la Digi24 Nikos Koudonis, medic în Atena.

Din păcate, s-a întâmplat o explozie la un generator din apropierea de la zona respectivă. Din păcate echipajele de pompieri nu pot ajunge ușor la zona respectivă, e o zonă muntoasă”, a adăugat el.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să verifice condiţiile meteorologice şi eventualele atenţionări emise anterior deplasării, să manifeste precauţie în zonele afectate, iar în cazul în care primesc alerte telefonice cu privire la izbucnirea unor incendii în zona în care se află, să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale şi ale reprezentanţilor unităţilor hoteliere, să monitorizeze îndeaproape mass-media locale şi să îşi anunţe prezenţa la nivelul misiunilor diplomatice/oficiilor consulare ale României din Republica Turcia.

De asemenea, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se asigure că deţin suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente şi să menţină în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare.