Incendii în Turcia. Cel puțin 11 oameni au murit, alți zeci sunt răniți, iar sute de animale au fost cuprinse de flăcări

Ala Găină

Cel puţin 11 persoane au murit, iar alte zeci au fost rănite într-un incendiu de vegetaţie care s-a extins din cauza unor rafale de vânt la cinci sate, în sud-estul Turciei, în noaptea de joi spre vineri, şi care a ucis sute de animale, relatează AFP, preluată de Digi24.ro.

Ministrul turc al Sănătăţii Fahrettin Koca a anunţat vineri un nou bilanţ de „11 morţi şi 78 de persoane afectate”, dintre care cinci au fost internate la terapie intensivă. El a anunţat anterior un bilanţ de Țcinci morţi şi 44 de răniţi, zece grav”, în această zonă rurală situată între oraşele Diyarbakir şi Mardin, în apropiere de frontiera cu Siria.

Potrivit ministrului, flăcările au fost controlate în noaptea de joi spre vineri, însă „eforturi de stingere continuă” vineri pe terenurile arse.

Un nou focar a izbucnit vineri dimineaţa în apropiere de satul Ergani, în aceeaşi regiune, însă a fost controlat.

Sătenii Köksalan – una dintre cele mai afectate localităţi – au declarat pentru AFP că şi-au pierdut jumătate dintre cele câteva mii de capre şi oi, ale căror cadavre zăceau pe pământul carbonizat.

Imagini difuzate în noaptea de joi spre vineri pe reţele sociale surprindeau un incendiu uriaş care lumina un cer roşu şi nori mari de fum. Şapte echipe de urgenţă şi 35 de ambulanţe au fost trimise la faţa locului, a anunţat Fahrettin Koca.

Incendiul a izbucnit joi seara târziu, din cauza arderii unor mirişti într-o zonă situată la aproximativ 30 de kilometri sud de Diyarbakir, unde mercurul a urcat în termometre până la peste 40°C ziua, a anunţat ministrul de Interne Ali Yerlikaya.

Flăcările s-au extins rapid din cauza rafalelor de vânt şi au ajuns la cinci sate.

O procedură judiciară a fost deschisă, a anunţat ministrul turc al Justiţiei Yilmaz Tunç.

În cursul nopţii de joi spre vineri, Partidul Egalităţii şi Democraţiei Popoarelor (DEM, prokurd, opoziţie),a treia forţă politică în Parlamentul turc, care domină în această regiune din sud-estul Turciei, a cerut autorităţilor să desfăşoare mijloace aeriene – aşa cum au făcut rapid în urma izbucnirii unor incendii în vestul ţării.

„Până în prezent, intervenţia terestră a fost insuficientă. Autorităţile trebuie să intervină mai larg, cu mijloace aeriene, fără să piardă timp”, a cerut în noaptea de joi spre vineri, într-un comunicat, partidul prokurd.

Marţi, traficul maritim a fost suspendat parţial, timp de câteva ore, în foarte circulata Strâmtoare Dardanele, în nord-vestul Turciei, din cauza unui incendiu de pădure.

Şi acolo, tot arderea miriştilor de către un agricultor de află la originea deflagrației.