noi atacuri

Israelul a lovit ţinte ale Hamas din Fâşia Gaza, după noi atacuri din partea Palestinei

Cristina Parpalov

Nu au fost raportate victime în urma bombardamentului de peste noapte, care survine cu câteva zile înainte ca vicepreşedintele SUA, Mike Pence, să viziteze Israelul şi Egiptul.

Militanţii din Gaza au lansat peste 12 rachete către sudul Israelului în ultimele două săptămâni, majoritatea fiind interceptate de către sistemul de apărare antirachetă Iron Dome (Domul de Fier).

Două rachete au fost lansate duminică de către palestinieni, una dintre ele explodând lângă o comunitate israeliană aflată la graniţă, iar cealaltă aterizând într-o zonă deschisă, a anunţat armata israeliană.

Zeev Elkin, un membru al cabinetului de securitate al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a declarat că răspunsul militar al Israelului "ar trebui să fie mai dur" dacă atacurile Hamas nu vor înceta.

Lansarea rachetelor către Israel din Fâşia Gaza a fost reluată, după o pauză de trei luni, după ce preşedintele american Donald Trump a dispus mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, la 6 decembrie, şi a recunoscut Ierusalimul ca fiind capitala Israelului.

Aprobarea de către Statele Unite a cerinţei Israelului ca întreg Ierusalimul să fie capitala ţării întrerupe politica americană din ultimele decenii, potrivit căreia statutul oraşului trebuie decis în negocierile cu palestinienii, care vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat. Comunitatea internaţională nu recunoaşte suveranitatea israeliană asupra întregului oraş Ierusalim.