Israelul bombardează din nou Rafah, în ciuda condamnărilor internaționale

Ala Găină

Israelul a atacat din nou Rafah în dimineața zilei de marți, în ciuda condamnării bombardamentelor sale mortale asupra unei tabere de persoane strămutate, ceea ce a determinat Consiliul de Securitate al ONU să convoace o reuniune de urgență privind situația din această parte a Fâșiei Gaza, transmite BFM TV.

La fața locului, echipele AFP din Rafah au raportat marți dimineața devreme lovituri aeriene și focuri de armă în centrul și vestul orașului Rafah, un oraș situat la extremitatea sudică a Fâșiei Gaza, unde armata a început o operațiune terestră la începutul lunii mai.

Aceste noi bombardamente survin în urma unui val de condamnări internaționale a unui raid la Rafah, care  s-a soldat duminică seara cu 45 de morți și 249 de răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, și a incendiat corturile ocupate de palestinieni într-o tabără pentru persoane strămutate.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a regretat „un accident tragic”. Armata israeliană a declarat că investighează moartea victimelor civile, după ce inițial a declarat că a vizat doi înalți oficiali Hamas cu „muniție precisă”.

Washingtonul i-a cerut aliatului său israelian să „ia toate măsurile de precauție pentru a proteja civilii”. Canada s-a declarat „îngrozită”, iar președintele francez Emmanuel Macron s-a declarat „indignat”. Aproximativ 10.000 de persoane s-au adunat în apropierea ambasadei israeliene din Paris pentru a denunța atacurile.

La rândul lor, Spania, Norvegia și Irlanda vor recunoaște statul Palestina marți, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, un anunț făcut săptămâna trecută care a stârnit furia Israelului.