Iulia Navalnaia merge la Bruxelles și se va întâlni cu miniștrii de externe din UE

Adrian Sirbu

Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Aleksei Navalnîi, decedat vineri într-o închisoare rusă din Arctica, se va întâlni luni, la Bruxelles, cu miniștrii de externe al statelor Uniunii Europene, a anunțat duminică șeful diplomației europene, Josep Borrell, informează AFP.

„Luni, o voi primi pe Iulia Navalnaia la Consiliul Afaceri Externe al UE”, a declarat duminică seara Josep Borrell pe platforma socială X. Miniștrii din UE vor trimite un puternic mesaj de susținere luptătorilor pentru libertate din Rusia și vor onora memoria lui Aleksei Navalnîi”, a scris Borrell.

Iulia Navalnaia, care nu și-a mai văzut de doi ani soțul, a declarat că ea îl consideră pe președintele rus Vladimir Putin „personal responsabil” de moartea lui și a îndemnat comunitatea internațională să se unească pentru a învinge „acest regim terifiant”.

Ministrul afacerilor externe italian Antonio Tajani a estimat că declarațiile Iuliei Navalnaia „vor ajuta toți europenii să înțeleagă mai bine ce tip de sistem violent trebuie să înfruntăm în Ucraina”.

„Aceasta ne face să simțim amenințarea care apasă asupra cetățenilor ruși și tuturor regiunilor Europei noastre, un continent unde violența, brutalitatea și războiul au fost readuse într-un mod rușinos și iresponsabil”, a adăugat Tajani într-un comunicat.