De Ultimă Oră

Începutul anului vine cu vești proaste: tarifele la energie electrică ar putea ajunge la 5 lei și 13 bani

Consumatorii casnici ai Premier Energy tariful pentru un kw/h ar putea costa 5,13 lei, în loc de 2,34 cât este acum. Consumatorii din nordul țării, dese…

Actualizat acum 42 de minute

Jimmy Carter, cel de-al 39-lea preşedinte al SUA, a murit la vârsta de 100 de ani

Adrian Sirbu

Cel mai longeviv preşedinte american, Jimmy Carter, a murit la vârsta de 100 de ani.

Carter a fost cel mai longeviv președinte american din istorie. Moartea sa vine la mai puțin de trei luni după ce a împlinit 100 de ani. Carter a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2002 pentru activitatea sa umanitară globală prin intermediul Centrului Carter.

Jimmy Carter, al 39-lea Președinte al SUA și câștigător al Premiului Nobel pentru Pace, a murit la 100 de ani, în reședința sa din Plains, Georgia, scrie Washington Post. Anunțul a fost făcut de fiul său.

Născut în Georgia în 1924, Jimmy Carter va rămâne în istorie drept cel mai longeviv președinte american. A murit la mai puțin de trei luni după ce a împlinit 100 de ani și la peste un an după ce Centrul Carter a anunțat că acesta a optat pentru îngrijiri paliative la domiciliu, alături de familie, în urma „unei serii de internări scurte în spital”.

Liderul democrat lasă în urmă o mare moștenire și patru copii care-i vor duce numele mai departe: John William „Jack” Carter, James E. „Chip” Carter III, Donnel Jeffrey „Jeff” Carter și Amy Carter.

Carter a avut o căsnicie de peste 75 de ani cu fosta Primă Doamnă Rosalynn Carter, care a decedat în noiembrie 2023, la vârsta de 96 de ani.

După mandatul său la Casa Albă, Carter și-a îndreptat atenția către educație. Carter a devenit profesor la Universitatea Emory din Atlanta în anii 1980, înființând Centrul Carter și scriind peste 30 de cărți de-a lungul vieții sale.

Carter a fost recunoscut pentru compasiunea sa în carieră și dincolo de ea. După ce a părăsit președinția, el și soția sa au încercat să creeze o viață mai bună pentru oameni nu doar în SUA, ci în întreaga lume, prin intermediul Centrului Carter. Această activitate a fost recunoscută în 2002, când a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Mai mult, Carter este adesea amintit pentru contribuțiile sale la începutul mișcării pentru energie curată. În timpul președinției sale, Carter a creat Departamentul Energiei și a introdus stimulente fiscale pentru izolarea energetică a locuințelor și pentru instalarea panourilor solare.

Jimmy Carter a renunțat la drepturile SUA asupra canalului Panama, pe care Donald Trump îl revendică acum din nou pentru America.