Arkadi Bobcenko

Jurnalist rus: Rușii îl aplaudă pe Putin cum îl aplaudau nemții pe Hitler acum 70 de ani

Vasile Cojocari

Atunci Bobcenko a refuzat, în mod public,să recunoasca ziua de doliu pentru cei decedați în catastrofa aviatică. Acesta a notat că îi este indiferent de moartea membrilor ansamblului Alexandrov, care „zburau în Siria să cânte și să danseze în fața piloților pentru a-i motiva și ridica moralul, așa încat să bombardeze Siria mai bine”, precum și moartea a nouă jurnaliști de la posturile de televiziune federale – angajatii agentiei de propagandă în masă.

Într-un interviu pentru Apostrophe.ua, acesta a declarat că deține o informație potrivita căreia justiția rusească urma sa-l pedepsească dur prin deschiderea pe numele sau a unui dosar penal.
„N-am așteptat decizia tovarășilor în uniformă împotriva mea. Prin urmare, am decis sa le ușurez activitatea și să părăseasc Rusia. Până cand, eu rămân aici (în Republica Cehă)”, susține Bobcenko.

Întrebat cum caracterizează actuala guvernare din Federația Rusă, Arkadii Bobcenko a declarat cu fermitate că este vorba de un sistem solid de autocrație. „În Rusia a avut loc uzurparea puterii. După părerea mea, această confiscare a puterii a avut loc în 2012, când întreg centrul Moscovei a fost umplut de armată și de poliție. Atunci s-a instalat sistemul de autocrație, care, în conformitate cu legile de dezvoltare, devine doar mai puternică și mai puternică”, explică junalistul.
Despre Vladimir Putin, Bobcenko a declarat că acesta într-adevăr are un rating foarte ridicat precum îl avea Hitler în anii 1938-1939.
„Vladimir Putin nu are nevoie de a utiliza trucuri pentru atragerea cetățenilor de partea sa. Cea mai mare parte a societății este acum în suținerea lui. Mișcarea de opoziție este zdrobită. Într-adevăr, așa cum s-a menționat deja, în Rusia se întâmplă exact ca în Germania în anul 1938-1939. Apoi Gestapo-ul s-a confruntat cu o problemă: ei nu au avut pe cineva să condamne. Nu pentru că ei pe toți i-au dat în spatele gratiilor, dar pentru că opinia publică din Germania, la acel moment s-a schimbat, iar țara într-adevăr a început să-l sprijine pe Hitler- aproape 100%. Aici,în Rusia se întâmplă exact același lucru. Opinia publică se schimbă și toată lumea începe să-l aplaude pe Vladimir Putin, ratingul lui chiar este acum într-adevăr mare”.

La fel jurnalistul a comentat și abuzurile Kremlinului în Ucraina. „Kremlinul nu va părăsi Donbasul, și nici nu va face nimic altceva. Kremlinul scuipă peste aceasta problemă. Toată discuția despre ceea ce vrea Putin să facă cu Donbasul-este este fără sens. Putin este destul de mulțumit de această situație. Acesta însuși nu va face nimic, pentru că chiar nu știe ce să facă în continuare cu Donbasul”.