Kievul îi îndeamnă pe ucraineni să părăsească teritoriile ocupate, înaintea contraofensivei

Ala Găină

Kievul i-a îndemnat indirect marţi pe ucrainenii din teritoriile ocupate de Rusia să fugă din zonă în contextul apropiatei contraofensive a forţelor armate ucrainene.

„Îi sfătuiesc pe ucrainenii din teritoriile temporar ocupate fie să plece în ţări terţe, fie să se pregătească”, le-a transmis vicepremierul Irina Vereşciuk într-un mesaj pe Telegram, fără să ofere mai multe detalii.

„Nu e deloc linişte în teritoriile ocupate. Şi nici nu este surprinzător. Responsabilii ocupantului (rus) mai au încă puţin timp să plece de acolo”, afirmă Vereşciuk, adăugând că unii dintre aceştia au început deja „să-şi facă bagajele” şi că ar „fi bine dacă i-ar lua şi pe colaboraţionişti cu ei”.

Iar oamenii simpli din aceste zone ar trebui să se refugieze, a insistat ea. ”Ştiţi ce aveţi de făcut, aveţi grijă de voi şi de copiii voştri”, le-a transmis acestora vicepremierul ucrainean.

Pe de altă parte, Statul Major ucrainean a anunţat marţi că avioane de luptă ruse şi ucrainene şi unităţi de artilerie au intrat în acţiune în estul ţării. Statul Major ucrainean nu a oferit detalii cu privire la locurile exacte al acestor lupte.

Partea ucraineană a comunicat de asemenea despre distrugerea a două sisteme ruseşti de război electronic, dar această informaţie nu a putut fi verificată dintr-o sursă independentă.

Contraofensiva ucraineană ar putea începe în săptămânile următoare, a declarat anterior Julianne Smith, reprezentanta permanentă a SUA la NATO, în timp ce ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov a afirmat că aceasta ar putea începe în luna aprilie sau mai.