Kremlin: Vladimir Putin va semna vineri decretul de anexare a teritoriilor ocupate din Ucraina

Ala Găină

Kremlinul va găzdui vineri o ceremonie în care vor fi semnate acorduri privind anexarea teritoriilor ucrainene ocupate de Federația Rusă, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin. La aceasta va participa și Vladimir Putin, care va susține “un discurs voluminos în acest sens”. De asemenea, precizează că președintele rus va susține un alt discurs astăzi, în parlament, posibil pe aceeași temă. 

Peskov mai afirmă că documentul va fi semnat înainte de cele două camere ale parlamentului, “așa cum prevede legislația”. Legea de anexare i-ar putea oferi președintelui Putin un “motiv” pentru a interpreta orice ofensivă a Ucrainei în teritoriile respective ca pe un atac direct asupra Rusiei, justificând totodată un posibil atac mai dur din partea Armatei Ruse.

Țările occidentale au transmis că nu recunosc referendumurile organizate de administrațiile impuse de Rusia în cele patru regiuni ucrainene și au precizat că acest demers este doar o încercare a Moscovei de a legitima războiul lansat în Ucraina și ocuparea părții de est a țării vecine.

Miercuri, administrațiile proruse din regiunile Herson și Luhansk i-au cerut oficial președintelui Vladimir Putin anexarea la Rusia, pe fondul rezultatelor referendumurilor. Administrațiile proruse susțin că procentul cetățenilor care doresc anexarea la Rusia variază între 87% și 99,2%, în funcție de regiune.