De Ultimă Oră

Veste bună! România și Bulgaria aderă complet la spațiul Schenghen de la 1 ianuarie 2025

Miniștrii de interne tocmai au adoptat o decizie de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu …

Actualizat acum 18 ore

sursafoto:Pagina de Rusia

La 25 de ani de la prăbușirea oficială a URSS, Rusia se comportă la fel de brutal ca sângerosul imperiu

Vasile Cojocari

Astăzi, exact 25 de ani de când Uniunea Sovietică a încetat să mai existe în mod oficial, 26 decembrie 1991, Sovietul Suprem al URSS republicile, Consiliul a adoptat o declarație privind eliminarea imperiului comunist. Cu toate acestea, potrivit experților polonezi, Kremlinul încă se comportă ca și în cazul în care nu a dispărut. Acest lucru scrie „Polske radіo”, citând directorul Institutului Polonez pentru Afaceri Internaționale Sławomir Dembski. În opinia sa, anexarea din Crimeea și invazia Donbass poate fi explicată prin vechea abordare sovietică de la Kremlin, care încearcă să restabilească puterea. 

„Societatea rusă a prins ideea de a se întoarce ceva care este pierdut”, a subliniat el. La rândul său, fostul europarlamentar Pawel Kowal, care lucrează acum la Institutul de Studii Politice al Academiei Poloneze de Științe, adaugă că alte caracteristici pot fi văzute în politica rusească, caracteristică Uniunii Sovietice. De exemplu, ea continuă să împartă lumea în sfere de influență. „Rușii se bat tot timpul, de exemplu, cu Polonia, pentru păstrarea influenței sale în Europa Centrală”, a spus Koval.

A se vedea, de asemenea: Foștii lideri ai URSS a reamintit rolul acordului Bialowieza pe fondul războiului din Ucraina – WP ediția anterioară Gazeta Wyborcza a scris că Uniunea Sovietică, a murit acum 25 de ani, dar Imperiul renaște din nou. Până în prezent, mai mult de jumătate dintre ruși nu sunt de acord cu faptul că Uniunea Sovietică a căzut sub povara propriei lor nebunie, economie ineficientă, închise și cheltuieli mari asupra armatei. Conform datelor sondajului, „Levada Center”, acesta este recunoscut de doar 14% dintre respondenți. 

Între timp, publicația The Guardian a scris că fostul lider al Belarus Stanislau Shushkevich nu este de acord cu Putin despre "tragedie" prăbușirea Uniunii Sovietice. Potrivit lui, a deschis calea spre țările post-sovietice, dar mentalitatea imperialistă rus stă în cale. Ediția anterioară a The Economist a scris că Kremlinul a fost fascinat de Uniunea Sovietică, din cauza incapacității de a face față în prezent.

Sursa: zn.ua