sursa foto:goolge.com

La doi ani de la asasinarea opozantului Boris Nemțov, mii de ruși au ieșit în stradă să ceară dreptate în acest caz

Vasile Cojocari

Peste 15.000 de oameni, potrivit organizatorilor (5.000, potrivit poliției), au mărșăluit duminică în centrul Moscovei pentru a cere să se facă dreptate cu ocazia comemorării a doi ani de la asasinarea liderului opoziției, Boris Nemțov, împușcat la 27 februarie 2015 la câțiva metri de Kremlin, și pentru a-i solicita președintelui rus Vladimir Putin să-i găsească pe vinovați.
Demonstranţii i-au cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să-i găsească pe vinovaţi.  „Vom învinge fie ce-o fi“, „Erou al Rusiei“ şi „Televiziunea rusă este armă de teroare informativă“ au fost doar câteva dintre sloganurile afişate pe pancartele purtate de manifestanţi, care au fost obligaţi să treacă prin detectoare de metale înainte de a se încolona.
 Poliţia a confiscat toate pancartele care conţineau mesaje critice la adresa preşedintelui rus, însă acest lucru nu i-a împiedicat pe oameni să mărşăluiască strigând „Rusia fără Putin“, notează.
La un moment dat, oamenii au ridicat deasupra capetelor sute de cartoane pe care scria „Cine l-a ordonat?“, aluzie la faptul că identitatea organizatorilor şi a autorilor intelectuali ai asasinatului încă nu se cunoaşte.
Cu toate că Tribunalul Militar din Moscova a început în octombrie 2016 procesul împotriva a cinci bărbaţi de naţionalitate cecenă acuzaţi că au comis crima, rudele şi apropiaţii lui Nemţov cred că autorităţile nu au niciun interes să continue ancheta. 
În fruntea protestelor s-au aflat şi liderii partidului PARNAS, din care făcea parte şi Nemţov, printre ei putând fi văzut fostul prim-ministru Mihail Kasianov şi alţi lideri importanţi ai opoziţiei.    Cu puţin timp înainte de începerea marşului, un individ neidentificat l-a stropit pe Kasianov pe faţă cu un lichid de culoare verde, însă Kasianov a continuat să protesteze. 
După ce marşul s-a încheiat, mulţi manifestanţi s-au îndreptat către podul pe care a fost asasinat Nemţov, pentru a depune flori. Circa 3.000 de ruşi au mărşăluit şi în centrul oraşului Sankt Petersburg. Manifestaţii la care au participat câteva sute de persoane au avut loc în majoritatea principalelor oraşe din Rusia.