De Ultimă Oră

Din 1 decembrie, moldovenii vor plăti cu 3,5 lei mai mult pentru un metru cub de gaz. Hotărârea va fi aprobată mâine de ANRE

Prețul la gaz se majorează cu 27% de la 1 decembrie 2024. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat noul proiect de hotărâre pe car…

Actualizat acum 35 de minute

Liderii din Polonia și Țările Baltice vin într-o vizită oficială la Kiev

Ala Găină

Preşedinţia de la Varşovia a anunţat miercuri că preşedinţii Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei se deplasează spre Kiev, unde se vor întâlni cu omologul lor ucrainean, Volodimir Zelenski.

Cei patru şefi de stat urmează exemplul altor politicieni europeni, care au făcut vizite în Ucraina după ce forţele invadatoare ruse au fost respinse luna aceasta din nordul ţării.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a comunicat şi el pe Twitter: „În drum spre Kiev cu un mesaj puternic de sprijin politic şi asistenţă militară”, adăugând o fotografie cu ceilalţi trei preşedinţi, lângă trenul cu care urmau să călătorească.

Vizita „simbolică” va fi prilejul unor discuţii despre detaliile sprijinului pentru Ucraina, a declarat şeful cancelariei prezidenţiale poloneze, Pawel Szrot, radioteleviziunii private Polsat News.

Cele patru cancelarii prezidenţiale nu au dat alte detalii despre vizită, din motive de securitate.

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, intenţiona să li se alăture omologilor săi „pentru a transmite un semnal puternic de solidaritate europeană”, dar a anunţat marţi că nu ar fi fost binevenit la Kiev.

Potrivit cotidianului german Bild, Zelenski a respins planurile lui Steinmeier din cauza relaţiilor apropiate ale acestuia cu Rusia din ultimii ani şi a sprijinului acestuia pentru gazoductul Nord Stream 2, care ar fi trebuit să dubleze capacitatea de export a gazelor ruseşti către Germania, dar a fost între timp suspendat.

Cu o zi înaintea evenimentului, preşedintele american Joe Biden a afirmat că invadarea Ucrainei de către Rusia este echivalentă cu un genocid, iar liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a promis că forţele ruse îşi vor continua ritmic şi cu calm operaţiunile şi îşi vor atinge obiectivele.

Invazia rusă în Ucraina, începută în 24 februarie, este numită de Moscova „operaţiune militară specială” pentru demilitarizarea şi „denazificarea” Ucrainei, în timp ce Occidentul şi Kievul îl acuză pe Putin de un atac neprovocat.