Lukașenko sugerează că se va alătura militar invaziei lui Putin: Avem, practic, o armată unificată

Ala Găină

Aleksandr Lukașenko și-a declarat din nou susținerea față de invazia rusească în Ucraina și a spus că intenționează să sprijine Rusia „pe deplin”, ca parte a angajamentului său mai vechi pentru o „uniune de stat” cu Rusia, declarații interpretate ca un semnal că Belarusul ar urma să se alăture militar invaziei lui Putin.

Lukașenko, aflat la putere în Belarus din 1994 și acuzat de Occident de încălcări grave ale drepturilor omului, a permis folosirea teritoriului țării sale ca rampă pentru armata rusă în primele zile ale invaziei.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că afirmațiile dictatorului bielorus ar putea să reprezinte „un semnal” că acțiunile sale ar trebui să fie urmărite atent. Unii oficiali ucraineni cred că Belarusul ar putea deveni, curând, implicat militar direct în războiul din Ucraina.

Lukașenko a făcut afirmațiile la o ceremonie aniversară a celui de-Al Doilea Război Mondial la care se sărbătoarea eliberarea Minsk-ului de către trupele sovietice. Dictatorul bielorus a spus că a susținut invazia lui Putin „încă din prima zi”.

„Astăzi suntem criticați că suntem singura țară din lume care sprijină Rusia în lupta ei împotriva nazismului. Sprijinim și vom continua să sprijinim Rusia”, a spus Lukașenko.

„Iar pentru cei care ne critică, ei nu știu oare că noi avem o uniune atât de apropiată cu Federația Rusă? Că practic avem o armată unificată. Dar știau toate astea. Vom rămâne împreună cu Rusia fraternă”, continuat dictatorul bielorus. Cu o zi înainte, Lukașenko acuza Ucraina că a atacat cu rachete teritoriul Belarusului.

Belarusul este angajat la o așa-zisă „uniune de stat” cu Rusia încă din anii 1990, însă puține progrese au fost făcute în implementearea planului, iar în ultimul an, Lukașenko a insistat că țara sa trebuie să-și păstreze „suveranitatea”.

Totuși, dictatorul bielorus rămâne tot mai dependent de Kremlin, în condițiile în care doar cu ajutorul lui Putin a reușit să înăbușe protestele masive din 2020, atunci când a trucat din nou alegerile și s-a proclamat „re-ales pentru a șasea oară”.

Zelenski, citat de presa ucraineană, a declarat că afirmațiile lui Lukașenko reprezintă „o evoluție periculoasă” și că liderul de la Minsk nu ar trebui să atragă țara în războiul de agresiune al Rusiei.

„Afirmația lui Lukașenko despre o armată unificată cu cea a Rusiei este, dincolo de toate, periculoasă pentru poporul bielorus. Nu ar trebui să târască Belarusul în războiul Rusiei de invazie împotriva Ucrainei. Cred că este un semnal periculos. Și cred că vom vedea cu toții rezultatele acestui semnal”, a spus Volodimir Zelenski.

Îți place ce citești? Contribuie la dezvoltarea platformei cu o donație:

Donație unică
Cotizație lunară

Republica Moldova

Beneficiar: AO „UNIREA - Onoare, Demnitate și Patrie”

MDL: MD75VI022240300000083MDL

USD: MD16VI022240300000068USD

EUR: MD25VI022240300000063EUR

RON: MD60VI022240300000011RON

SWIFT: VICBMD2X416

România

Beneficiar: Vlad Bilețchi IBAN: RO05INGB0000999908458154 SWIFT: INGBROBU

Beneficiar: Vlad Bilețchi IBAN: RO41RNCB0685154653320001 SWIFT: RNCBROBU