Lupte puternice între forţele israeliene şi Hamas în Gaza, cu zeci de morţi în atacuri aeriene; informaţiile privind un acord au fost respinse

Redacția Liber TV

Lupte grele au loc duminică între militanţii Hamas şi forţele israeliene în părţi din nordul Gazei şi atacurile aeriene israeliene au ucis zeci de palestinieni în centrul enclavei, potrivit martorilor, în timp ce informaţiile referitoare la un acord provizoriu de eliberare a ostaticilor au fost negate, transmite Reuters.

Washington Post a relatat, citând persoane informate, că Israelul şi Hamas au ajuns la un acord provizoriu intermediat de SUA pentru a elibera zeci de femei şi copii ţinuţi ostatici în Gaza, în schimbul unei pauze de cinci zile în războiul lor.

Publicaţia spus că eliberarea ostaticilor ar putea începe în următoarele câteva zile, cu excepţia problemelor de ultim moment. Toate părţile ar îngheţa operaţiunile de luptă timp de cel puţin cinci zile, în timp ce 50 sau mai mulţi ostatici ar fieliberaţi în grupuri la fiecare 24 de ore.

Hamas a luat aproximativ 240 de ostatici în timpul atacului său mortal peste graniţă, în comunităţile israeliene, pe 7 octombrie. Pauza ar fi, de asemenea, menită să permită o cantitate semnificativă de ajutor umanitar, a relatat Washington Post, adăugând că schiţa acordului a fost elaborată în timpul săptămânilor de discuţii din Qatar.

Martorii au raportat lupte grele peste noapte între oamenii înarmaţi ai Hamas şi forţele terestre israeliene care încearcă să avanseze în Jabalia, cea mai mare dintre taberele enclavei, cu aproape 100.000 de oameni, dintre care majoritatea au respins apelurile israeliene de a se evacua în sud.

Jabalia a fost supusă unor bombardamente israeliene repetate, care au ucis zeci de civili, spun medicii palestinieni, Israelul spunând că loviturile au ucis mulţi militanţi aflaţi acolo.

În centrul enclavei înguste de coastă, medicii palestinieni au declarat că 31 de persoane au fost ucise, inclusiv doi jurnalişti locali, în atacurile aeriene israeliene asupra taberelor de refugiaţi Bureij şi Nusseirat.

Un alt atac aerian a ucis o femeie şi copilul ei peste noapte, în oraşul din sudul Khan Younis, au spus aceştia.

Armata israeliană spune că Hamas foloseşte clădiri rezidenţiale şi alte clădiri civile ca acoperire pentru centre de comandă, arme, rampe de lansare a rachetelor şi o vastă reţea de tuneluri subterane.

Mişcarea islamistă neagă folosirea scuturilor umane pentru a purta război.

Israelul a promis că va distruge Hamas după atacul său din 7 octombrie, în care au fost ucişi aproximativ 1.200 de israelieni, majoritatea civili, cea mai mortală zi din istoria de 75 de ani a ţării.

Pe măsură ce conflictul a intrat în a şaptea săptămână, nu a existat niciun semn de încetinire, în ciuda apelurilor internaţionale pentru ”pauze umanitare”, pentru a permite livrări nelimitate şi sigure de ajutor civililor care nu au hrană, apă potabilă şi îngrijire medicală.

Ministerul Sănătăţii din Gaza şi-a ridicat numărul morţilor din bombardamentele israeliene necruţătoare la 12.300, inclusiv 5.000 de copii.