De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 15 ore

MAE din Ucraina: Rusia a minat până acum peste 80.000 de kilometri pătrați din teritoriul ucrainean

Ala Găină

Armata rusă a minat până acum peste 80.000 de kilometri pătrați din teritoriul ucrainean, din care peste 62.000 de kilometri pătrați au fost minați de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, a transmis luni Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev, într-un comunicat de presă.

„După primul val al agresiunii armate ruse împotriva Ucrainei, în 2014 (data anexării ilegale de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea – n.r.), circa 16.000 de kilometri pătrați în regiunile Lugansk și Donețk au fost contaminate cu mine și explozivi de război. Astăzi, potrivit unor estimări preliminare, contaminarea (cu mine și alte materiale explozive) afectează 80.000 de kilometri din teritoriul Ucrainei”, a informat MAE ucrainean.

Ministerul de la Kiev amintește că Ucraina marchează această zi „în timp ce se află sub atacuri neîncetate cu bombe (…) în contextul altor crime oribile ale Federației Ruse, cu folosirea armelor interzise care pot fi considerate excesiv de dăunătoare sau având efecte nediscriminatorii (…)”.

„Rușii continuă implacabil să semene moarte și mutilare pe pământ ucrainean. În timp ce toată lumea civilizată renunță și interzice minele terestre, Rusia intensifică utilizarea lor în Ucraina, ba chiar testează noi tipuri de mine terestre, cum sunt cele de tip POM-3 și altele. (…) Federația Rusă se află în război nu doar cu Forțele Armate ale Ucrainei, ea luptă și împotriva populației civile din Ucraina, încălcând grav legile războiului”, a subliniat MAE ucrainean.

Și, în timp ce se retrag, militarii ruși „instalează capcane explozive, interzise de dreptul internațional, inclusiv în depozite de alimente, locuințe private și în cadavre omenești”, a mai denunțat diplomația ucraineană.