Marea Britanie anunță cel mai mare pachet de ajutor militar acordat vreodată Ucrainei: rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, muniție și vehicule blindate

Ala Găină

Marea Britanie va trimite un pachet record de ajutor militar Ucrainei pentru ca ţara să poată menţine lumina aprinsă în acest an, a anunţat Rishi Sunak potrivit The Telegraph.

Premierul britanic a dezvăluit că 500 de milioane de lire sterline în echipamente suplimentare, inclusiv rachete de apărare aeriană, vor ajunge în Ucraina pentru a contracara bombardamentele Rusiei asupra centralelor electrice.

De asemenea, el s-a angajat să doneze sute de vehicule blindate, 60 de ambarcaţiuni – inclusiv ambarcaţiuni de raid – şi patru milioane de cartuşe de arme de calibru mic pentru a ajuta Kievul să treacă printr-o „vară dificilă”.

Sunak a făcut acest anunţ înainte de o vizită în Germania şi Polonia, unde va îndemna aliaţii europeni să majoreze sprijinul militar pentru Ucraina. El va discuta cu cancelarul german, Olaf Scholz, şi cu preşedintele polonez, Donald Tusk, şi se va întâlni cu trupele britanice staţionate în ambele ţări.

Înainte de a se deplasa marţi în Polonia, el a avertizat că Vladimir Putin „nu se va opri la graniţa poloneză” dacă va câştiga războiul, ceea ce înseamnă că este în joc securitatea întregului continent.

Pachetul este cea mai mare donaţie de echipamente pe care Marea Britanie a oferit-o Ucrainei şi va duce asistenţa totală oferită în acest an la 3 miliarde de lire sterline.

Acesta include peste 1.600 de rachete de atac şi de apărare aeriană, iar premierul s-a angajat, de asemenea, să furnizeze mai multe rachete Storm Shadow cu rază lungă de acţiune, pe care Ucraina le-a folosit cu efecte devastatoare împotriva armatei Moscovei.

Rusia a vizat în mod deliberat infrastructura civilă cu atacuri cu rachete, inclusiv centrale electrice, în încercarea de a îngenunchea populaţia ucraineană.

La începutul acestei luni, a folosit un baraj de rachete pentru a distruge centrala termică Tripilska, care furniza o mare parte din energia electrică a Kievului.

Apărarea Ucrainei împotriva ambiţiilor brutale ale Rusiei este vitală pentru securitatea noastră şi a întregii Europe. Dacă i se permite lui Putin să reuşească în acest război de agresiune, el nu se va opri la graniţa cu Polonia.

Forţele armate ale Ucrainei continuă să lupte cu curaj, dar au nevoie de sprijinul nostru şi au nevoie de el acum. Pachetul de astăzi va contribui la asigurarea faptului că Ucraina are echipamentele necesare pentru a duce lupta în faţa Rusiei.

Regatul Unit va juca întotdeauna un rol major în ceea ce priveşte securitatea europeană, apărând interesul nostru naţional şi fiind alături de aliaţii noştri din NATO„, a declarat Sunak, luni seară.

Pe lângă rachete, pachetul de ajutor va conţine, de asemenea, drone de atac fabricate în Marea Britanie şi peste 400 de vehicule militare, inclusiv 160 de maşini de patrulare cu protecţie Husky.

Marea Britanie donează 60 de ambarcaţiuni pentru a ajuta forţele armate ucrainene pe apă, inclusiv ambarcaţiuni de raid în larg şi bărci de scufundare, precum şi tunuri maritime.