Mark Rutte a preluat șefia NATO: „Cu cât mai mult vom ajuta Ucraina, cu atât mai repede se va termina războiul”

Ala Găină

Olandezul Mark Rutte a preluat pe 1 octombrie funcția de secretar general NATO. Rutte îi succede lui Jens Stoltenberg, care a condus alianța militară timp de un deceniu. Printre provocările imediate ale noului șef al Alianței sunt războiul din Ucraina, bugetele de apărare și incertitudinea politică din SUA.

Procedura de învestire în funcţie a avut loc la sediul NATO, la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului.

Preşedintele rus Vladimir Putin „trebuie să realizeze” că NATO „nu va ceda” în susţinerea sa pentru Ucraina, a subliniat marţi Mark Rutte.

„Trebuie să ne concentrăm pe efortul de război. Cu cât mai mult vom ajuta Ucraina, cu atât mai repede se va termina războiul”, a afirmat el la scurt timp după preluarea noii sale funcţii.

De asemenea, el a promis să se asigure că NATO va fi gata de luptă în faţa ameninţării ruse. Iar pentru aceasta, a avertizat el, va trebui să se cheltuiască mai mult pentru apărare. „Nu există o alternativă gratuită dacă vrem să fim la înălţimea ameninţărilor care ne aşteaptă”, a declarat el.

De asemenea, într-un moment în care NATO este îngrijorată de ascensiunea Chinei, Mark Rutte a avertizat Beijingul, în linie cu concluziile summitului Alianţei de la Washington, în iulie.

„China nu poate continua să alimenteze cel mai important conflict din Europa de după Al Doilea Război Mondial fără ca interesele şi reputaţia sa să fie afectate”, a subliniat Rutte.

Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a mai declarat marți că nu este îngrijorat de rezultatul alegerilor din Statele Unite, deoarece va putea lucra cu oricare dintre candidații care va câștiga alegerile: vicepreședintele Kamala Harris sau fostul președinte Donald Trump.

„Îi cunosc foarte bine pe ambii candidați. Am lucrat timp de patru ani cu Donald Trump”, a spus Rutte.

Noul șef al alianței militare spune, de asemenea, că NATO trebuie să crească cheltuielile pentru apărare, adăugând că legătura transatlantică din alianță trebuie menținută „solidă”.