Israelienii continuă protestele după ce au aflat că şase ostatici au fost ucişi în Gaza. Adunaţi în faţa casei lui Netanyahu din Ierusalim, manifestanţii au cerut, din nou, un armistiţiu. Premierul şi-a cerut iertare pentru că nu i-a putut aduce înapoi în viaţă pe cei răpiţi, iar Joe Biden spune că Netanyahu nu face suficient pentru a ajunge la o înţelegere.
Violențele au continuat şi seara trecută însă de data aceasta în faţa casei lui Benjamin Netanyahu. Mii de protestatari furioşi s-au adunat în faţa reşedinţei premierului pentru a cere un armistiţiu prin care ostaticii din Gaza să fie aduşi acasă. Pe străzi au fost aprinse, din nou, focuri uriaşe, în timp ce protestatarii au fost săltaţi de poliţie. Haosul se dezlănţuia pe străzile din Ierusalim în timp ce Netanyahu vorbea public despre descoperirea celor şase trupuri neînsufleţite în Gaza.
„Le-am spus şi familiilor şi mai spun o dată în această seară. Vă cer iertare pentru că nu am putut să-i aducem înapoi în viaţă. Eram aproape, dar nu am reuşit”, a declarat Benjamin Netanyahu, premierul Israelului. Joe Biden spune însă că premierul israelian nu face destule pentru a ajunge la o înţelegere cu gruparea Hamas şi a dat o veste care a adus un strop de linişte în rândul oamenilor. Marea Britanie suspendă o parte din armamentul livrat Israelului, mai exact 30 de licenţe pentru exportarea de arme dintr-un total de 350.
Pentru unele exporturi de arme spre Israel există un risc clar ca acestea să fie utilizate pentru a comite sau facilita o încălcare gravă a dreptului umanitar internaţional”, a declarat David Lammy, ministrul britanic de Externe. Chiar şi aşa, Netanyahu spune că nu se opreşte până nu obţine victoria şi că asta se va întâmpla atunci când gruparea Hamas nu mai conduce Gaza. „Pentru a face asta trebuie să ai victorie pe plan militar şi trebuie să ai, de asemenea, o victorie pe plan politic pentru a le distruge guvernul”, a declarat Benjamin Netanyahu, premierul israelian.
Reacţiile de ieri vin după ce, cu o zi înainte, Israelul a fost paralizat de unul dintre cele mai mare proteste din ţară. Înarmaţi cu pancarte, steaguri şi fumigene, peste 300 de mii oameni au mărşuluit spre sediul armatei din Tel Aviv. Au bloca, autostrada Ayalon pe care circulă zilnic peste 600.000 de maşini. Forţele de ordine au încercat să elibereze principala arteră a ţării şi i-au stropit cu spumă pentru stingerea incendiilor. Peste 200.000 de oameni au protestat şi în alte oraşe din ţară. Lor li s-au alăturat şi cele mai mari sindicate: angajaţi din aeroporturi, bănci şi spitale.