Mii de oameni, din nou în stradă în Israel pentru a cere un acord pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi în Gaza

Adrian Sirbu

Presiunea asupra premierului Benjamin Netanyahu continuă să crească în Israel, unde mii de oameni au ieşit duminică în stradă în cadrul unor manifestaţii de amploare, cerându-i să accepte un acord de încetare a focului cu Hamas.

„De nouă luni ostaticii sunt abandonaţi. Netanyahu, nu mai trage de timp. Îi vrem acasă şi depinde de tine să îi aduci acasă”, a declarat mama unui ostatic în faţa mulţimii în cursul unei manifestaţii la Tel Aviv, după cum a transmis ziarul Times of Israel, citat de dpa.

Einav Zangauker, al cărei fiu Matan se află în continuare în captivitate în Fâşia Gaza, s-a adresat participanţilor la manifestaţie din interiorul unei cuşti negre suspendată de o pasarelă.

„Pe masă stă un pact care poate salva vieţi şi pe noi. Îl vreau pe Matan acasă, îi vreau pe toţi ostaticii acasă acum”, a afirmat Zangauker. „Vreau să îi spun lui Netanyahu: Cheile acestei cuşti şi ale tuturor celorlalte cuşti sunt în mâinile tale”, a spus ea.

Manifestaţii au avut loc şi la Ierusalim, în cadrul unei zile naţionale de protest pentru a marca nouă luni de la atacurile din 7 octombrie comise de gruparea islamistă palestiniană Hamas asupra Israelului.

Mii de oameni au mărşăluit până la reşedinţa oficială a lui Netanyahu, cerându-i ca negocierile indirecte în curs de desfăşurare cu Hamas asupra unui acord de încetare a focului şi eliberarea de ostatici să se concretizeze în cele din urmă. Manifestanţii au cerut totodată noi alegeri.

Se aşteaptă ca discuţiile despre un posibil acord de încetare a focului între Israel şi Hamas, cu medierea SUA, Qatarului şi Egiptului, să fie reluate în zilele următoare la Cairo, după ce au fost în impas timp de mai multe săptămâni.

Ultima dintre propuneri este un plan în trei etape prezentat de SUA în urmă cu câteva săptămâni. Iniţial, acesta prevedea o încetare temporară a focului şi schimbul de ostatici femei, bătrâni şi bolnavi cu un număr mai mare de deţinuţi palestinieni din închisorile israeliene.

În cadrul încetării temporare a focului, părţile ar urma să negocieze încetarea războiului şi eliberarea ostaticilor rămaşi în captivitate.

Hamas a insistat până recent ca Israelul să pună capăt războiului în Fâşia Gaza în schimbul eliberării celor aproximativ 120 de ostatici israelieni încă deţinuţi în Gaza, dar gruparea islamistă palestiniană a semnalat recent o anumită flexibilitate şi a trimis Israelului o nouă propunere săptămâna trecută.

Criticii lui Netanyahu spun că acesta se opune unei încetări a focului pentru a-şi linişti partenerii de coaliţie ultrareligioşi şi de extremă dreaptă care refuză să facă concesii Hamasului.

Biroul lui Netanyahu a publicat duminică seara târziu o listă de lucruri nenegociabile, între care cerinţa ca „orice acord să permită Israelului să reia luptele până când toate obiectivele războiului vor fi atinse”, ceea ce a suscitat imediat reacţii negative, criticii acuzându-l pe premier că încearcă să saboteze propunerea de încetare a focului, potrivit media israeliene.

Din lista biroului lui Netanyahu fac parte şi cerinţe care exclud „contrabanda cu arme către Hamas din Egipt la frontiera cu Gaza” şi „revenirea a mii de terorişti înarmaţi în nordul Fâşiei Gaza”.

Între timp, „Israelul va încerca să facă să crească numărul ostaticilor în viaţă care vor fi eliberaţi din captivitatea Hamas”, se afirmă în comunicatul oficial.