Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, de negăsit de 12 zile

Ala Găină

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a dispărut brusc din spaţiul public, jurnalişti de la publicaţiile ruse independente online Mediazona şi Aghentstvo, care transmit prin Telegram, afirmând că acesta nu a mai apărut în public de 12 zile. 

Ultima apariţie publică a lui Serghei Şoigu datează din 11 martie, când a avut o discuţie telefonică cu omologul turc Hulusi Akar.

În aceeaşi zi, Ministerul Apărării a difuzat un videoclip care îl arată pe Şoigu vizitând Spitalul clinic militar central al armatei ruse unde înmânează decoraţii militarilor răniţi în luptele din Ucraina.

Pe 18 martie, numele lui Serghei Şoigu este menţionat într-un comunicat postat pe site-ul Kremlinului, în care se afirmă că preşedintele Vladimir Putin a discutat cu membrii permanenţi ai Consiliului Securităţii Rusiei despre „mersul operaţiunii speciale în Ucraina”.

În aceeaşi zi, televiziunea de stat rusă Pervîi Kanal a difuzat un reportaj în care ministrul apărării înmânează decoraţii. În reportaj se afirmă că acţiunea a avut loc „astăzi” , dar în material sunt utilizate fragmente din înregistrarea postată de Ministerul Apărării în 11 martie.

De obicei, Şoigu se străduieşte să fie în atenţia presei. Înainte de aceasta, evenimentele la care participa personal aveau loc la fiecare câteva zile.

În anturajul lui Serghei Şoigu se vorbeşte că acesta nu s-ar simţi prea bine şi că ar avea probleme cardiace, a mărturisit o cunoştinţă a ministrului rus unor ziarişti ruşi, sub rezerva anonimatului.

Publicaţia Aghentstvo nu a reuşit să obţină imediat un comentariu de la Ministerul Apărării de la Moscova, întrucât la toate numerele de telefon ale serviciului de presă afişate pe site-ul ministerului nu au răspuns nimeni miercuri dimineaţă.

Mai mult, potrivit surselor citate, se pare că nici şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, nu a mai fost văzut în ultimele zile în public. Din 11 martie nu au mai existat informaţii despre evenimente cu participarea lui Valeri Gherasimov. În ziua aceea, pe site-ul agenţiei de presă oficiale TASS a fost postată ştirea că Gherasimov a purtat discuţii cu omologul său turc Yashar Guler.
Miercuri, invazia rusă a intrat în cea de-a 28-a zi, însă armata rusă nu a cucerit niciunul dintre oraşele importante ucrainene şi a suferit pierderi importante, conform cifrelor publicate de Kiev, ceea ce determinat Moscova să-şi schimbe tactica şi să treacă la un război de uzură. Aceasta a condus la bombardamente intense asupra obiectivelor civile şi la creşterea numărului de victime în rândul civililor ucraineni.