Misiunea ONU în Haiti s-a încheiat, după 13 ani
Sfârșitul Misiunii Națiunilor Unite pentru stabilizare în Haiti (MINUSTAH) a fost marcat simbolic prin coborârea drapelului ONU la principala bază militară a organizației, în prezența unor reprezentanți ai autorităților naționale și a unor diplomați străini.
„Rămân încă multe lucruri de făcut pentru ca Haiti să ajungă la stabilitatea și dezvoltarea durabilă la care toată lumea aspiră”, a ținut să sublinieze Sandra Honoré, care a condus MINUSTAH în ultimii patru ani.
Misiunea a fost desfășurată în 2004 după plecarea președintelui Jean-Bertrand Aristide, pentru a ajuta la reducerea violențelor, în special în capitala Port-au-Prince. Însă ea nu și-a câștigat niciodată încrederea haitienilor.
Misiunea a fost întotdeauna percepută ca o armată de ocupație de numeroși susținători ai fostului președinte.
Nemulțumirea față de aceste forțe internaționale s-a accentuat și din cauza unor scandaluri privind abuzuri sexuale comise în Haiti de membri ai MINUSTAH.
Reputația misiunii a avut și mai mult de suferit din octombrie 2010, când în țară a izbucnit o epidemie de holeră adusă de membri nepalezi ai Căștilor Albastre, cauzând moartea a peste 10.000 de haitieni.
La șapte ani de la izbucnirea epidemiei, programele de luptă împotriva holerei sunt în continuare subfinanțate: doar 20% din fondurile necesare pentru anul 2018 au fost găsite până acum, a anunțat UNICEF pentru AFP.
În ciuda acestor dificultăți și a numărului crescut de victime, președintele haitian nu a folosit termenul de epidemie în discursul său scurt.
„Fie ca această cooperare internațională în noua eră să continue să însoțească Republica Haiti direct prin instituțiile sale republicane, pentru a elimina holera și a atinge la orizontul anului 2030 obiectivele de dezvoltare durabilă”, a declarat Jovenel Moise.
Timp de 13 ani, MINUSTAH a avut ca mandat să ajute Haiti să ajungă la stabilitate socio-politică, pregătindu-i în același timp pe polițiștii naționali. Totuși, ceremonia care a marcat sfârșitul acestei misiuni a avut loc la câteva ore după o nouă manifestație în capitală.
Imediat după plecarea MINUSTAH, Misiunea Națiunilor Unite pentru sprijinirea justiției în Haiti (MINUJUSTH) va prelua frâiele pentru a continua instruirea poliției haitiene.
Această nouă misiune va număra în total 1.275 de polițiști străini și ar urma să fie redusă treptat, în următorii doi ani, potrivit AGERPRES.