NATO ar putea doborî rachetele ruseşti care se apropie prea mult de graniţele sale, susţine Polonia

Ala Găină

La două zile după ce Polonia a raportat o încălcare a spaţiului său aerian, ministrul adjunct de externe de la Varşovia, Andrzej Szejna, a declarat marţi că NATO ia în considerare posibilitatea de a doborî rachetele ruseşti care se apropie prea mult de graniţele Alianţei Nord-Atlantice, relatează Le Monde.

Duminică, Varşovia a anunţat că o rachetă de croazieră rusă lansată în timpul nopţii asupra unor oraşe din vestul Ucrainei a pătruns în spaţiul aerian polonez timp de 39 de secunde. Ministerul polonez al Apărării a asigurat că Polonia şi-a activat toate sistemele antiaeriene şi că racheta ar fi fost doborâtă dacă ar fi existat cel mai mic indiciu că se îndrepta spre o ţintă de pe teritoriul polonez.

Luni, Varşovia a deplâns faptul că ambasadorul rus în Polonia nu a dat curs unei convocări oficiale la Ministerul polonez de Externe în urma incidentului.

Marţi, ministrul adjunct de externe polonez, Andrzej Szejna, a declarat pentru postul local de radio RMF24 că de la incident, „în cadrul NATO sunt analizate diverse concepte, inclusiv doborârea acestor rachete atunci când sunt foarte aproape de graniţele NATO”.

Dar acest lucru ar putea fi făcut doar cu acordul părţii ucrainene şi ţinând cont de consecinţele internaţionale”, a adăugat Szejna.

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a discutat această problemă cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. În timpul convorbirii lor telefonice, Stoltenberg „a reiterat că NATO şi-a sporit considerabil vigilenţa şi şi-a consolidat poziţiile pe flancul estic al Alianţei, în special în Polonia”, a declarat marţi un oficial cu rang înalt al NATO.