NATO împlinește 75 de ani de la fondare. Stoltenberg: „Cea mai puternică alianţă din istorie”

Ala Găină

NATO marchează, joi, 75 de ani de la înfiinţare, mai preocupată ca niciodată de Ucraina, care se zbate pe front din cauza lipsei de muniţie şi arme pentru a contracara presiunea tot mai mare a forţelor ruseşti, informează AFP.

A 75-a aniversare găsește NATO într-o situație pe care puțini ar fi putut să o prevadă cu doar câțiva ani în urmă: anume extinsă cu două noi membre nordice, Suedia și Finlanda, care au renunțat la o lungă tradiție de neutralitate după ce Rusia a invadat pe scară largă Ucraina, în februarie 2022.

În mod paradoxal, intenția NATO de a se extinde, primind Ucraina, a fost unul din motivele invocate de președintele rus, Vladimir Putin, pentru invazie.

După sfârșitul Războiului Rece, Moscova a criticat mereu, cu intensități diferite, valurile de extindere ale NATO, mai ales cele din 1999 (cu Cehia, Polonia, Ungaria) și 2004 (România, Bulgaria, Țările Baltice, Slovacia și Slovenia).

Înfiinţată la 4 aprilie 1949, Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord a „construit cea mai puternică alianţă din istorie”, potrivit secretarului său general Jens Stoltenberg.

Şaptezeci şi cinci de ani mai târziu, Europa „se confruntă cu un război la o scară pe care o credeam încheiată”, a declarat Jens Stoltenberg, care a preluat conducerea NATO în urmă cu zece ani, la câteva luni după ce Rusia a anexat Crimeea.

Miercuri, Stoltenberg nu şi-a ascuns îngrijorarea faţă de situaţia de pe linia frontului din Ucraina, cerând aliaţilor să răspundă rapid la „nevoile urgente” ale ţării în materie de muniţii, artilerie şi, mai ales, de echipamente de apărare antiaeriană.

Trupele ruseşti sunt pregătite să sufere pierderi considerabile pentru câştiguri teritoriale minime, cu „foarte puţin respect pentru viaţa umană”, a precizat el. De aceea, situaţia de pe front este atât de dificilă”, a insistat el.

Stoltenberg a deplâns, de asemenea, faptul că un pachet de ajutor american în valoare de peste 60 de miliarde de dolari a fost blocat în Congres din cauza unui veto al parlamentarilor republicani în favoarea fostului preşedinte american Donald Trump.