Negocierile ruso-ucrainene iau o pauză până marți

Redacția Liber TV

Noua sesiune de negocieri între Ucraina şi Rusia începută luni a luat o pauză şi va continua marţi. Anunțul a fost făcut pe Twitter unul dintre negociatorii ucraineni.

„O pauză tehnică a fost luată în negocieri până mâine. Aceasta este necesară pentru activitate suplimentară în subgrupurile de lucru şi clarificarea unor definiţii individuale. Negocierile continuă’”, a transmis negociatorul ucrainean Mihail Podoliak.

Înaintea acestui anunţ, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îşi manifestase într-un mesaj video speranţa că în cursul serii urmează să se facă un bilanţ al acestei noi runde de ”negocieri dificile”.

„O videoconferinţă între delegaţiile (ucraineană şi rusă) a început deja astăzi. Ea continuă. Toată lumea aşteaptă noutăţi. Vom reveni în cursul serii. Trebuie să rezistăm şi să luptăm pentru a câştiga, pentru a ajunge la o pace pe care ucrainenii o merită, o pace corectă cu garanţii de securitate pentru statul nostru, pentru poporul nostru. Şi pentru a le transpune în scris la negocieri, negocieri dificile”, a declarat preşedintele ucrainean despre această a patra rundă de negocieri, ce a avut loc online, spre deosebire de precedentele trei, care s-au desfăşurat în Belarus.

Kievul transmisese mai devreme că va cere din nou Moscovei un armistiţiu imediat şi retragerea trupelor ruse, după aproape trei săptămâni de la începutul invaziei ordonate pe 24 februarie de preşedintele rus Vladimir Putin.

Acesta din urmă cere în principal stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, demilitarizarea acesteia, recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii anexate şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste proruse din Donbas.

Kremlinul a ameninţat luni că armata rusă „nu exclude posibilitatea de a lua sub control total marile oraşe deja încercuite”, în timp ce continuă luptele la periferia capitalei Kiev.