Lukasneko Putin

Neînțelegeri între Belarus și Kremlin// Lukașenko e revoltat: „E o agresiune pur politică”

Vasile Cojocari

Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anunţat la sfârşitul lui ianuarie introducerea de controale în trei regiuni de la frontiera Rusiei cu Belarus, pentru a „crea condiţiile necesare menite asigurării securităţii“. De asemenea, FSB a instituit o zonă tampon pe o porţiune de 30 de kilometri de la graniţa dintre Rusia şi Belarus.
Acest anunţ a fost făcut la nici trei săptămâni de la decizia lui Aleksandr Lukaşenko de a elimina regimul de vize pentru cetăţenii din 80 de ţări, printre care toate ţările membre UE, SUA şi Japonia, în cazul în care durata şederii în Belarus nu depăşeşte cinci zile, scrie Adevarul.ro.
„În faţa cui se închid acum? Ce-i cu această zonă tampon la frontieră pe o rază de 30 de kilometri? Apără cumva mai bine graniţa decât noi? De o mie de ori mai prost. E o agresiune pur politică. Nu trebuie să facă aşa ceva“, a afirmat liderul de la Minsk.
În opinia liderului de la Minsk, Rusia acţionează astfel pentru a răspunde unor „suspiciuni“ că Belarusul se îndreaptă spre Occident.