Mergi la conținut

Netanyahu: Israel nu urmăreşte să ocupe Gaza

Ala Găină

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că ţara sa nu încearcă să cucerească, să ocupe sau să guverneze Fâşia Gaza după războiul său împotriva Hamas, dar va fi nevoie de o „forţă credibilă” pentru a intra în enclava palestiniană, dacă va fi necesar, pentru a preveni apariţia ameninţărilor militante, scrie Hotnews.ro

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că ţara sa nu încearcă să cucerească, să ocupe sau să guverneze Fâşia Gaza după războiul său împotriva Hamas, dar va fi nevoie de o „forţă credibilă” pentru a intra în enclava palestiniană, dacă va fi necesar, pentru a preveni apariţia ameninţărilor militante.

Washingtonul a spus că se va opune ocupării israeliene de după război a Fâşiei Gaza, unde Israelul duce o campanie de bombardamente pentru a distruge conducătorii Hamas ai enclavei după atacul acestor militanţi în sudul Israelului pe 7 octombrie.

Vorbind joi la postul american de televiziune Fox News, premierul Netanyahu a spus:

„Nu urmărim să cucerim Gaza, nu urmărim să ocupăm Gaza şi nu urmărim să guvernăm Gaza. Cred că armata israeliană se comportă excepţional”. 

Benjamin Netanyahu a spus că va trebui să se formeze un guvern civil în Gaza, dar că Israelul se va asigura că un atac precum cel din 7 octombrie nu se va mai întâmpla.

„Aşadar, trebuie să avem o forţă credibilă care, dacă este necesar, va intra în Gaza şi va ucide ucigaşii. Pentru că asta va împiedica reapariţia unei entităţi asemănătoare Hamas”, a spus Netanyahu.

Bombardamentele Israelului au ucis peste 10.800 de palestinieni, potrivit oficialilor din domeniul sanitar din Fâşia Gaza. O catastrofă umanitară este în desfăşurare în prezent, pe măsură ce proviziile de bază se epuizează, iar răniţii copleşesc un sistem medical fragil.

Premierul Netanyahu a mai spus că, după război, „ceea ce trebuie să vedem este Gaza demilitarizată, deradicalizată şi reconstruită”.