Noi dezvăluiri despre moartea lui Navalnîi. Trupul este păzit de poliție, iar medicii nu au voie să facă autopsia

Adrian Sirbu

Trupul lui Aleksei Navalnîi s-ar afla la morga spitalului Salekhard din provincia Iamalo-Neneția, unde se află și lagărul în care a murit disidentul rus, conform surselor din presa independentă din Rusia. Conform acestora, până sâmbătă nu fusese încă făcută autopsia, deși autoritățile regimului criminal de la Kremlin continuă să nu permită familiei să-l vadă sau să-i ia cadavrul lui Navalnîi.

Trupul lui Navalnîi a fost dus, iniţial, în oraşul Labitnangi, la 36 de kilometri distanţă de colonia penală, unde a murit, în satul Kharp, din districtul autonom Iamalo-Neneția, din nordul Rusiei. Cu toate acestea, surse spun că trupul său a fost transferat, vineri, la Spitalul Clinic Regional din capitala regională Salekhard.

De obicei, cadavrele persoanelor care mor în închisoare sunt duse direct la Oficiul de Medicină Legală de pe strada Glazkova, dar în acest caz a fost dus la spitalul clinic dintr-un motiv oarecare”, a spus un paramedic al serviciului de ambulanţă Salekhard.

L-au dus la morgă, l-au adus înăuntru şi apoi au plasat doi poliţişti în faţa uşii. Ar fi putut la fel de bine să fi pus un panou care spunea «ceva misterios se întâmplă aici!». Desigur, toată lumea dorea să ştie ce s-a întâmplat, despre ce era tot secretul şi dacă încercau să ascundă ceva grav”.

Ulterior, s-a aflat că trupul adus la morgă era al lui Aleksei Navalnîi și că moartea lui „nu a fost de natură criminală”, termen folosit pentru a exclude uciderea cu arme de foc, conform sursei citate, care mai precizează și că medicilor li s-a interzis să facă autopsia.  „În acest moment, părerile devin împărţite”, a spus paramedicul.

Unii au spus că a venit un ordin de la Moscova să aştepte sosirea specialiştilor din capitală, în timp ce alţii au spus că înşişi medicii spitalului au refuzat să facă o autopsie. Cazul este politic şi nu este clar cum va ieşi. Şi dacă efectuaţi o autopsie şi primiţi un ordin direct de a schimba rezultatul, nu puteţi ieşi din ea. Şi poţi fi, de asemenea, făcut vinovat. … Dar dacă nu a fost autopsie, nu au pe cine să întrebe”.

Paramedicul a mai spus că i s-a spus că trupul lui Navalnîi prezenta semne de vânătăi şi, deşi vânătăile nu păreau să fi fost de la bătăi, Navalnîi trebuie să fi fost încă în viaţă pentru ca vânătăile să apară, a adăugat el.

Ca paramedic cu experienţă, pot spune că rănile descrise de cei care le-au văzut păreau să fie de la convulsii. … Dacă o persoană are convulsii şi ceilalţi încearcă să îl ţină apăsat, dar convulsiile sunt foarte puternice, atunci apar vânătăi. Ei au mai spus că avea o vânătaie pe piept – de genul care provine din masajul cardiac indirect”.

Aşa că au încercat să-l resusciteze şi probabil că a murit din cauza unui stop cardiac. Dar nimeni nu spune nimic despre motivul pentru care a avut un stop cardiac”, a spus paramedicul.