Noi tensiuni în Orientul Mijlociu. Hezbollah amenință Ciprul cu războiul
Liderul libanez al Hezbollah, Hassan Nasrallah, a avertizat miercuri că „niciun loc” din Israel nu va fi ferit de rachetele mişcării sale în cazul unui atac asupra Libanului, pe fondul temerilor privind o conflagraţie legată de războiul din Fâşia Gaza.
Într-un discurs televizat şi transmis în direct, el a ameninţat pentru prima dată şi Ciprul, statul membru al Uniunii Europene cel mai apropiat de Orientul Mijlociu, afirmând că „deţine informaţii potrivit cărora (…) Israelul spune că va folosi aeroporturile şi bazele cipriote dacă Hezbollah îi va ataca aeroporturile”.
„Deschiderea aeroporturilor şi bazelor cipriote inamicului israelian pentru a ţinti Libanul ar însemna că guvernul cipriot este parte a războiului”, a avertizat Hassan Nasrallah. Cipru este situat la aproximativ 300 km de Israel şi la circa 200 km de Liban şi are relaţii bune cu ambele ţări.
„Am citit comentariile şi aş dori să spun că Republica Cipru nu este implicată în niciun fel în acest război”, a replicat preşedintele cipriot Nikos Christodoulides într-un comunicat.
Ciprul „face parte din soluţie, nu din problemă”, a insistat el, subliniind că ţara sa joacă un rol „recunoscut de lumea arabă şi de întreaga comunitate internaţională” în desfăşurarea unui coridor maritim care să permită livrarea de ajutor umanitar în Gaza.
Războiul din Gaza a dus la violenţe la graniţa israeliano-libaneză între Hezbollah, un aliat al mişcării islamiste palestiniene, şi armata israeliană, care s-au intensificat în ultimele săptămâni.
Marţi, armata israeliană a anunţat că „planurile operaţionale pentru o ofensivă în Liban” au fost „validate”, iar şeful diplomaţiei, Israel Katz, a declarat că „într-un război total, Hezbollah va fi distrus, iar Libanul va fi lovit puternic”.
„Inamicul (Israelul) ştie foarte bine că ne-am pregătit pentru ce este mai rău (…) Ştie că niciun loc (…) nu va fi cruţat de rachetele noastre” în cazul unui atac asupra Libanului, a declarat Nasrallah, a cărui mişcare, înarmată şi finanţată de Iran, exercită o influenţă predominantă în Liban.
În caz de război, Israelul va trebui „să ne aştepte pe uscat, pe mare şi pe calea aerului”, a adăugat liderul Hezbollah, mişcare considerată teroristă de Statele Unite şi Marea Britanie.
Miercuri, Hezbollah a declarat că a tras „zeci de rachete şi obuze Katiuşa” spre o cazarmă din nordul Israelului, în apropiere de frontiera libaneză, ca represalii la atacurile israeliene împotriva unor obiective din sudul Libanului, care au ucis patru dintre combatanţii săi.
„Am primit noi arme (…) şi păstrăm altele pentru zilele următoare”, a continuat Hassan Nasrallah, afirmând că gruparea sa are peste 100.000 de oameni pregătiţi de luptă.
În timpul unei vizite în nordul Israelului, şeful armatei israeliene, Herzi Halevi, a afirmat că ţara sa are „capacităţi infinit mai mari” decât Hezbollah. Inamicul cunoaşte doar câteva dintre ele şi le va confrunta la momentul potrivit.
Un emisar al preşedintelui american Joe Biden, Amos Hochstein, care tocmai a vizitat Libanul şi Israelul în ultimele zile, a considerat „urgentă” o dezescaladare la frontieră.
În Fâşia Gaza asediată, devastată de mai mult de opt luni de război, bombardamentele israeliene au continuat, în special în Rafah (sud).
Mai multe vehicule militare israeliene au intrat într-un cartier din vestul oraşului, susţinute de tiruri de drone şi tancuri, potrivit martorilor. Lupte au izbucnit între soldaţi şi combatanţi palestinieni.
Şapte persoane au fost ucise, potrivit salvatorilor, de lovituri asupra corturilor de la porţile oraşului Rafah, unde s-au refugiat sute de mii de palestinieni.
În nord, un atac a ucis trei palestinieni în apropiere de tabăra Nousseirat (centru), potrivit apărării civile.