Noul ministru britanic al apărării promite, la Odesa, sprijin militar suplimentar pentru Ucraina, în prima sa deplasare internațională

Ala Găină

Noul ministru britanic al apărării a promis duminică să livreze mai multe tunuri de artilerie, muniție și rachete Ucrainei, subliniind sprijinul continuu al Londrei pentru Kiev, în timpul unei vizite în orașul Odesa din sudul țării, informează AFP.

John Healey, numit vineri ministru al Apărării de către noul prim-ministru britanic, Keir Starmer, a mers în orașul portuar, o țintă frecventă a atacurilor cu rachete și drone rusești, în prima sa vizită internațională.

„S-ar putea să fi avut loc o schimbare de guvern, dar Marea Britanie este unită pentru Ucraina”, a declarat Healey, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Apărării de la Londra.

Healey a promis un nou pachet de asistență militară, inclusiv tunuri de artilerie, 250.000 de obuze, vehicule de deminare, bărci militare mici, rachete și alte echipamente, a precizat Ministerul Apărării.

La Odesa, Healey s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu omologul său ucrainean, ministrul Rustem Umerov.

Londra este unul dintre cei mai fermi susținători ai Kievului, de când a început invazia rusă, în februarie 2022.

Zelenski a publicat imagini cu Healey depunând flori la un memorial, pentru a marca Ziua Marinei ucrainene. Cei doi au vizitat, de asemenea, un spital din Odesa, unde sunt îngrijiți marinarii ucraineni răniți.